Varujan Vosganian, doctor in economie, senator liberal si fost ministru de Finante, a marturisit la o intalnire de saptamana trecuta, la care au participat cateva zeci de absolventi ai programului romano-canadian de MBA (Master of Business Administration) ca si-ar dori sa candideze, la un moment dat, pentru functia de presedinte al Romaniei.
“Presedintele e reprezentantul politic al poporului roman. Nu as spune ca nu vreau sa fiu presedintele Romaniei si nu am un complex datorita originilor mele armene. Intr-un scenariu in care pilotul avionului ar muri maine, iar cineva ar intreba cine stie sa piloteze aparatul, eu as fi printre cei care ar ridica mana”, a spus Vosganian.

In viziunea sa, un om politic ar trebui sa indeplineasca trei criterii: sa aiba o biografie, bun simt si simtul onoarei.

“De-alungul timpului, clasa politica a esuat in raporturile sale cu poporul roman. Una dintre cauze este si ca statul roman s-a nascut corupt. In prezent, politica tinde sa se izoleze de poporul roman si sa fie precum un peste care inoata intr-un acvariu, iar acvariul inoata intr-un ocean, ceea ce il face pe peste sa creada ca inoata in ocean”, a afirmat Vosganian.

El a subliniat ca 2011 ar trebui sa fie anul unei mari luciditati din partea clasei politice.

“In 2011 putem avea sansa sa redefinim politicile publice si sa recredibilizam Romania pentru investitorii straini. Despre 2012 nu putem spune inca nimic, pentru ca nu am vazut ce s-a intamplat in 2011”, a mentionat senatorul liberal.

Recent, Banca Mondiala a imbunatatit estimarea de crestere economica a Romaniei pentru 2011, la 1,6%, dar a revizuit in scadere prognoza pentru 2012, la 3,7%. In aprilie, institutia financiara anticipa un avans al economiei cu 1,5% in 2011 si 4,4% in 2012.

“O crestere economica de 1% sau putin peste in 2011 va insemna, intr-un fel, o stagnare, pentru ca acest avans nu va avea consecinte imediate asupra veniturilor populatiei sau asupra investitorilor straini. Faptul ca economia a inceput sa-si revina este reactia fireasca a unui corp care daca ar merge in continuare in jos si-ar periclita existenta”, a precizat Varujan Vosganian.

Pentru a pregati redresarea economica precum si dezvoltarea ulterioara a tarii, autoritatile ar trebui sa creeze un proiect national.

“Dupa 1990, singurul proiect national al Romaniei a fost integrarea in Uniunea Europeana. Intrarea in UE nu a rezolvat insa problemele Romaniei. Dimpotriva, le poate agrava. De aceeea, noul proiect ar trebui sa se concentreze pe tot ceea ce inseamna dezvoltarea infrastructurii, cresterea competitivitatii in raport cu celelalte tari, precum si pe marile politici publice”, a mai spus Vosganian.

In continuare, afla ce crede fostul ministru de Finante despre:

Masurile anticriza luate de Guvern

• “Colegii mei si-au salvat pielea, nu au luat masuri dure"

• “Daca exista cineva care crede ca sa dai oameni afara sau sa tai salarii inseamna sa faci reforma, se insala”

Romania si ceilalti membri UE

“De ce Romania a avut un recul mai mare decat alte tari din Uniunea Europeana? In schimb, o tara de risc, cum este Marea Britanie, cu deficite duble fata de Romania, primeste cel mai mare rating din partea agentiilor de evaluare"

“Statele din Uniunea Europeana sunt fie concave, fie convexe. Tarile convexe au capacitatea de a se refinanta, au un sistem bancar puternic, o rata mica a datoriei private, un nivel crescut de economisire al populatiei, precum si piete financiare puternice”

“O astfel de tara Italia. Nimeni nu-si pune problema ca Italia ar putea intra in incapacitate de plata, in ciuda unor indicatori economici ridicati. Acelasi lucru este valabil si pentru SUA”

“Romania se afla in aceasta situatie pentru ca, printre altele, are o capitalizare mult mai redusa a sistemului bancar decat alte state, precum si pentru ca piata asigurarilor nu are o capitalizarea mai mare de doua miliarde de euro"

Situatia din Grecia

• “Nu poti sa imunizezi Europa fata de ceea ce se intampla in Grecia”

• “In clipa in care tarile mediteraneene, respectiv Grecia Portugalia si Spania, au intrat in UE, ele nu au fost asimilate corespunzator din punct de vedere cultural”

• “Grecia, Portugalia, Spania si Irlanda sunt inapoia altor tari din UE din punct de vedere al culturii civice”

• “Situatia din Grecia va impune in timp anumite restrictii la nivelul UE”

Sfaturi de business pentru urmatorii doi ani

• “Trebuie sa te bagi in lucrurile care merg astazi cel mai greu, cum ar fi imobiliarele sau constructiile”

• “Daca as fi om de afaceri, as infiinta un IMM pe zona productiei sau in industria alimentara”

• “As incerca sa atrag investitori straini prin intermdiul unor interlocutori priceputi care isi respecta cuvantul si care le-ar putea oferi stabilitate”

Diferenta dintre a fi sef in mediul privat versus stat

• Seful de companie e mereu cu pistolul la tampla. Un ministru e cu pistolul in rastel"

Liderul de business ideal

• "Imi place Bill Gates, un om de o modestie exceptionala"

• "Bill Gates este cel putin la pe aceeasi linie cu Newton si Einstein"

• "In general, eu ii admir pe cei care rup frontiere"



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri