Noua criza nu are frontiere. Nici macar in ceea ce priveste varsta. Asa se face ca un copil de 11 ani iti poate spune cu dezinvoltura ca, desi nu ii plac stirile, politicul este principalul responsabil de ceea ce se intampla in prezent sau ca recesiunea actuala reprezinta un indiciu a ceea ce va urma. wall-street.ro a stat de vorba cu trei copii cu varste de 11 si 13 ani si va prezinta cateva definitii interesante asupra crizei privite de jos in sus.
Rebeca Dumitrascu este eleva in clasa a V-a, la Scoala Americana. Isi doreste sa devina actrita, un model in acest sens fiind americanca Emma Roberts. Un prim pas in aceasta directie a fost facut cand, in cadrul unui proiect realizat la scoala, a jucat intr-un film rolul unei fete care se ferea de vampiri.

Am cunoscut-o pe Rebeca in timpul vacantei de vara. Lucra, fapt care poate parea neobisnuit pentru un copil de varsta sa. Nu si pentru ea. “Si la scoala petrecem in jur de opt ore. Nu ma simt deloc obosita, imi place ce fac”, spune zambind Rebeca. Scrie povesti pentru un site de lifestyle feminin si invata ce prespune meseria de jurnalist pe aceasta zona.

Stirile i se par insa “plictisitoare”, insa asa a aflat, in urma cu aproximativ doi ani, despre criza financiara. Noua criza a datoriilor suverane este pentru ea un subiect necunoscut. “Nu ma sperie nici noua criza, nici vechea criza. Nici nu stiu cand s-a terminat vechea criza sau daca s-a terminat. Pentru mine criza inseamna ca oamenii nu mai au unde sa lucreze, nu mai au bani, mor de foame si isi pierd si casele”, explica Rebeca.

Mai pragmatica, Georgiana M., eleva in clasa a V-a la un liceu din Titu, judetul Dambovita, sustine ca noua criza reprezinta un “indiciu pentru ce va urma”. “Va fi mai rau decat acum. Parca totul a intrat in normal, nimeni nu se mai preocupa si nimeni nu are interesul sa faca ceva pentru a indrepta lucrurile”, crede Georgiana.

Despre criza financiara a aflat in special de pe Internet si de la televizor, in urma cu doi ani. Noua criza o descrie insa simplu ca fiind “lipsa de fonduri”. “Parintii mei nu vorbesc despre criza in casa, eu personal nu am simtit criza, insa vad ce se intampla in jurul meu - apar tot felul de lipsuri, oamenii sunt mai tristi, muncesc mai mult”, spune Georgiana.

Si-a setat deja prioritatile in ceea ce priveste cariera profesionala. Vrea sa fie medic, in sistemul privat. Nici o oferta de lucru in acest domeniu in strainatate nu poate fi refuzata. “Ar fi avantajos sa lucrez la privat, insa daca aceasta criza va mai continua mult oamenii nu vor mai avea bani sa vina la mine sa ii tratez. Si da, mi-ar placea mai mult sa lucrez in afara tarii pentru ca acolo medicii sunt platiti mai bine si sunt respectati”, subliniaza Georgiana.

“Oricat de rau ar fi voi tine ochii larg deschisi si voi merge inainte”

Petru Cuncea este elev la Colegiul National Gheorghe Lazar din Bucuresti, in clasa a VII-a. Nu poate preciza cu exactitate cand a auzit prima oara de termenul “criza”, insa isi aminteste discutiile dintre parintii sai care spuneau ca “trebuie sa cheltuim mai putini bani si sa fim mai economi”.

“Parintii mei vorbesc tot timpul de criza pentru ca si pe ei i-a lovit destul de puternic. In general, eu nu prea am simtit criza pentru ca de mic parintii mei m-au invatat sa-mi impart dorintele in cat mai putine”, explica Petru.

Urmareste stirile intrucat ii place “cum oamenii se cearta de pomana, stiind oricum ca nu pot rezolva nimic”. “Aceasta criza este un personaj negativ, dar cat de rau va fi, eu tot voi tine ochii larg deschisi si voi merge inainte”, spune cu optimism Petru.

Mult mai ferm declara ca isi doreste sa fie un om de afaceri important atunci cand va creste, in zona antreprenoriatului intrucat nu ii place “sa primeasca ordine” si vrea sa ii demonstreze tatalui sau “ca poate”.

"Totul tine de modelele de educatie si influenta parintilor asupra copiilor"

Cristina Fulop, psiholog clinician, spune pentru wall-street.ro ca totul tine de modelele de educatie si de influenta parintilor asupra copiilor, care sunt la o varsta la care “aspira informatii si pun intrebari”.

“Tine si de echilibrul pe care parintii il creeaza si il mentin acasa. Daca vin acasa dupa o zi stresanta de munca si isi transfera grijile si supararile asupra copiilor nu rezolva nimic, nu fac altceva decat sa confrunte un copil cu probleme care ii depasesc nivelul de intelegere si varsta. Una este atmosfera intr-o familie in care parintii isi protejeaza copii si nu vorbesc mereu in prezenta lor despre problemele financiare cu care se confrunta si alta este intr-o familie in care exista certuri frecvente pe un astfel de subiect”, considera Fulop.

Recesiunea, un cuvant des intalnit in vocabularul copiilor

Potrivit unui studiu realizat de iReach Market Research, anul trecut peste 90% din copii irlandezi au fost afectati de evenimentele economice care reprezentau subiecte de discutie in familie. Trei din zece parinti, sau 27%, au declarat ca recesiunea reprezinta un cuvant intalnit frecvent in vocabularul copiilor lor.

Somajul era cel de-al doilea cel mai des intalnit cuvant in discutiile cu copiii, potrivit studiului realizat pe un esantion format din parinti de copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani.

De asemenea, studiul releva faptul ca minorii cunosteau cuvinte precum criza datoriilor (16%), excedent (15%), credit ipotecar (13%) si dobanda (10%).

Pe de alta parte, un alt studiu arata ca numarul copiilor care traiesc in conditii precare in America este in crestere. Din 2000 numarul copiilor care traiesc in saracie a crescut cu 4 milioane. In 2009, unul din cinci copii, sau 15,5 milioane, traiau in conditii precare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri