Romania se afla pe locul 10 in Europa si pe 4 in Europa Centrala si de Est (CEE) dupa numarul locurilor de munca create in urma proiectelor de investitii straine realizate in tara in 2012, potrivit unui studiu al Ernst&Young.
"Romania a atras anul trecut 7.114 locuri de munca generate de investitiile straine, cu 18,9% mai multe decat in 2011, in conditiile in care CEE si-a recapatat forta de atractie pentru investitiile straine in 2012, dupa doi ani dezamagitori. Regiunea a atras cu 26,1% mai multe locuri de munca, depasind Europa de Vest. Companii din Europa si din intreaga lume isi extind tot mai mult capacitatile de productie in Europa Centrala si de Est. Renault, spre exemplu, mai produce doar un sfert din automobilele sale in Franta, restul fiind produse in Romania, Maroc, Slovenia si Turcia", se arata in raportul anual Ernst & Young European Attractiveness Survey, citat de Mediafax.

Autorii studiului precizeaza ca atat Romania, cat si intreaga regiunea se bucura de avantajul unui capital uman capabil si accesibil ca pret, fiind mai competitiva in comparatie cu Europa de Vest. Conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, salariile anuale in tarile din CEE raman in medie la jumatate fata de cele din Germania, Franta si UK.

In CEE, Polonia este vazuta de departe drept cea mai atractiva tara pentru investitii (37% din respondenti). In cazul Romaniei, investitiile care s-au concretizat in tara reprezinta 7% din numarul total al proiectelor al proiectelor de investitii din Europa, depasind usor perceptia investitorilor privind atractivitatea pietei locale.

Polonia a inregistrat cea mai mare crestere a numarului de proiecte de investitii de pe continent, de 22% in 2012, atragand 148 de proiecte. In regiunea CEE, Polonia a devansat Rusia (128), devenind cea mai atragatoare destinatie pentru investitorii straini. Serbia a avut, de asemenea, o performanta solida, atragand 78 de proiecte. Insa, investitiile din Turcia si Republica Ceha au inregistrat o scadere usoara, atragand 95 si, respectiv, 64 de proiecte. In raport nu se mentioneaza numarul proiectelor de investitii atrase de Romania.

In pofida recesiunii, raportul arata ca numarul proiectelor ISD din Europa a suferit doar o reducere moderata de 3%, de la 3.906 in 2011, la 3.797 in 2012. Totusi, nivelul investitiilor ramane unul mai ridicat comparativ cu perioada dinaintea crizei, iar numarul locurilor de munca create a urcat cu 8% fata de 2011, pana la 170.434.

Desi pietele cu crestere rapida atrag interesul investitorilor straini, Europa ramane cea mai importanta destinatie pentru investitii straine directe din punct de vedere al valorii, cu toate ca aportul sau in ISD globale a scazut de la 28,6% in 2011, la 22,4% in 2012, potrivit UNCTAD (Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare).

Regatul Unit se situeaza din nou in topul destinatiilor pentru investitii straine, cu 697 de proiecte in 2012, in crestere cu 3%, insa Germania s-a apropiat mai mult ca niciodata, clasandu-se pe locul al doilea, cu 624 proiecte – ceea ce reprezinta o crestere de 5%. Dupa ce a depasit Regatul Unit din punct de vedere al numarului de proiecte din industria producatoare in 2011, Germania recupereaza teren si in sectoarele bazate pe servicii. Franta (471), Spania (274) si Belgia (153) s-au clasat pe locurile trei, patru si cinci.

Tarile din Europa de Vest care au avut performante foarte bune si au atras un numar de proiecte semnificativ mai mare fata de 2011 au fost Spania (273), Irlanda (106), Belgia (153) si Finlanda (62). Aceasta s-a datorat, in principal, unei scaderi a costurilor relative pe unitatea de munca, ceea ce le-a sporit competitivitatea.

Un al doilea grup de tari vest-europene, printre care Franta (471), Olanda (161), Italia (60) si Elvetia (61) au atras mai putine proiecte si relativ putine locuri de munca. Motivele care au stat la baza diminuarii investitiilor variaza, de la stagnarea cresterii economice in Franta si Italia, pana la costurile operationale ridicate din Olanda si Elvetia.

Serviciile de business si cele de software au ramas cele mai importante sectoare pentru ISD din Europa, generand 699 si, respectiv, 402 proiecte. Marea Britanie a fost, din nou, principala destinatie pentru aceste proiecte (28%), cu Germania pe locul doi, urmata de Franta si Spania.

Industria producatoare a acumulat 25% din proiectele de investitii, cu 60% din locurile de munca create pe continent, in timp ce sectorul auto a furnizat cea mai mare surpriza, astfel ca in ciuda vanzarilor de masini din Europa, aflate in 2012 la cel mai scazut nivel de aproape doua decenii, sectorul a asigurat 28% din totalul de noi locuri de munca generate prin investitiile straine din Europa.

In ceea ce priveste previziunile pentru 2013, investitorii sunt "realist" optimisti in privinta Europei si cred ca recesiunea se va incheia, dar isi dau seama ca revenirea va dura mai mult decat s-a intamplat in trecut. Jumatate dintre respondenti prezic o perioada de recuperare de trei ani, in timp ce o treime se asteapta ca acesta sa dureze cinci ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri