Nemtii sunt pe primul loc in topul investitorilor straini din Sibiu, urmati de italieni si austrieci, transmite corespondentul NewsIn, citand statisticile Oficiului Registrului Comertului (ORC) Sibiu.

Distributia pe tara de origine a soldului investitiilor straine in judetul Sibiu, existent pana in 14 octombrie 2005, arata ca statele UE domina topul investitorilor. Pe primul loc se situeaza Germania cu peste 42 de milioane de dolari, plus 13,2 milioane lei noi investite prin intermediul a 1.193 unitati comerciale, urmata de Italia, cu 19,5 milioane de dolari si 1,4 milioane lei noi investiti in 382 de societati. Pe locul trei se situeaza Austria cu 10,2 milioane de dolari, plus 5,1 milioane lei noi, investiti in 104 societati.

Directorul ORC Sibiu, Alexandru Tomasevchi, are si o explicatie subiectiva pentru faptul ca cei mai multi oameni de afaceri de peste hotare care au ales sa investeasca in judetul Sibiu sunt nemti.

"Avem un record in ceea ce priveste numarul de firme straine. Suntem primii in tara. Germanii reprezinta aproape trei sferturi din totalul patronilor straini din judet. Explicatia e simpla. De aici au plecat in Germania, de-a lungul timpului, foarte multi sasi si romani. O parte dintre acestia au revenit pentru o mica afacere. Din pacate, numarul firmelor care au investitii serioase este, insa, foarte mic. In acelasi top, la volum suntem la mijloc", a declarat directorul ORC.Urmatorii in top sunt italienii, care detin aproape 400 de societati in Sibiu. Oamenii de afaceri italieni s-au orientat spre domeniul productiei si au deschis, in principal, firme de pielarie, prelucrarea lemnului si confectii.

Cele mai mici investitii le-au avut Africa de Sud si Tunisia care au, in Sibiu, cate o singura firma al carei capital social nu trece de 200 lei noi.Sibiul a inregistrat o crestere semnificativa in aceasta perioada la numarul de firme raportate la mia de locuitori. "In primele zece luni ale anului s-au infiintat, in judetul Sibiu, aproape 300 de firme numai cu capital strain. Majoritatea se ocupa de comert, operatiuni import-export. Anul acesta, insa, a crescut numarul firmelor prestatoare de servicii sau de productie. Sunt state din UE care au investit masiv. Avem totusi o problema foarte mare, cea a fortei de munca. Am ajuns in situatia sa importam forta de munca din zone sarace", a spus Tomasevschi.Statisticile Oficiului Registrului Comertului (ORC) Sibiu arata ca, pana in octombrie 2005, capitalul social subscris in companiile cu participare straina a fost de 448,8 milioane RON. In baza de date a ORC Sibiu sunt inmatriculate circa 17.000 de firme, din care 2.322 au capital total sau partial strain.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri