Exporturile FOB au totalizat 12,668 miliarde euro, in primul semestru al anului 2006, in crestere cu 20,3 % fata de aceeasi perioada din 2005, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit INS, sase din cele douazeci si doua de sectiuni de bunuri detin impreuna 78,1% din totalul exporturilor.

Cea mai mare pondere in volumul exporturilor o detin grupele de produse: masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile (20 %), articolele de imbracaminte si materiile textile (16,2 %), produsele metalurgice (14,7 %), produsele minerale - titei, produse petroliere, minereuri, carbuni, ciment, sare (12,3 %), mijloacele si materialele de transport (9,6 %), incaltaminte si articole similare (5,3 %).

Comparativ cu perioada similara din 2005 (1 ianuarie - 30 iunie), valoarea exporturilor catre tarile Uniunii Europene (UE-25) a crescut cu 16,8 %, avand o pondere de 67 % in total exporturi.

Tarile partenere situate pe primele locuri in derularea exporturilor din perioada mentionata (reprezentand 73 % din total exporturi) au fost: Italia (18,4 % din total exporturi), Germania (14,6 %), Franta (7,5 %), Turcia (7,5 %), Ungaria (4,9 %), Marea Britanie (4,7 %), Austria (3 %), SUA (2,9 %, Bulgaria (2,8 %), Spania (2,5 %), Olanda (2,2 %) si Grecia (2 %).

Dupa regimurile vamale atribuite conform legislatiei din domeniul vamal, din totalul exporturilor realizate in primul semestru al anului, 53,8 % reprezinta exporturi definitive, 45,9 % reprezinta exporturi de bunuri rezultate din perfectionarea activa a unor bunuri importate temporar in scopul prelucrarii, iar 0,3 % reprezinta exporturi de bunuri pentru prelucrare pasiva (in afara tarii).

In luna iunie 2006, valoarea exporturilor FOB a fost de 2,275 miliarde euro, cu 22,1 % mai mare fata de luna corespunzatoare din anul precedent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri