Mai multe masuri anuntate marti de presedintele PSD, Liviu Dragnea, printre care amanarea reducerii TVA de la 1 ianuarie, vor avea un impact la buget de aproximativ 0,9% din PIB, estimeaza analistii grupului austriac Erste, proprietarul BCR. Masurile anuntate vor fi pozitive pentru efortul de a tine sub control deficitul bugetar anul urmator.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti ca a vorbit la telefon cu premierul Dacian Ciolos, caruia i-a cerut sa amane mai multe masuri fiscale care, potrivit actualului Cod Fiscal, ar trebui sa se aplice de la 1 ianuarie 2017. PSD intentioneaza sa reduca TVA de la 20% la 18%, dar din 2018, in timp ce eliminarea taxei pe stalp si a accizei suplimentare pe carburanti ar trebui realizata doar dupa ce guvernul se asigura ca masura se va reflecta in preturi si nu in majorarea profiturilor companiilor, sustine Dragnea.

Intr-un interviu acordat anterior stiripesurse.ro, Liviu Dragnea a afirmat si ca introducerea plafonarii CASS nu mai corespunde cu Programul de Guvernare al PSD, in care este vizata o reducere si o comasare a contributiilor pentru toata populatia si mediul de afaceri incepand cu 1 ianuarie 2018.

In privinta salariului minim pe economie, seful PSD a precizat ca partidul pe care il conduce isi mentine promisiunea de a majora nivelul de la 1.250 de lei brut, in prezent, la 1.450 lei de la inceputul anului viitor, adica cu 16%.

Separat, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va incepe discutiile cu partidele politice pentru formarea unui nou guvern. O coalitie formata din PSD, ALDE si minoritatile nationale ar putea controla peste 60% din locurile din Parlament.

Ce implicatii au pe pietele financiare masurile lui Liviu Dragnea

“Vedem aceste propuneri ca fiind pozitive pentru obiectivul de a tine deficitul bugetar la 3% din PIB in 2017, dupa ce in timpul alegerilor au fost adoptate importante masuri de relaxare fiscala. Masurile ar putea limita si mai mult cresterea costurilor statului la imprumuturile in moneda locala, insa acest aspect depinde in masura destul de mare de evolutiile externe”, potrivit analistilor Erste.

In plus, inasprirea politicii fiscale a Guvernului sustine o abordare a BNR in sensul mentinerii dobanzii cheie la 1,75% pe parcursul anului urmator, afirma acestia. Prima crestere de 0,25 puncte procentuale ar putea avea loc la inceputul anului 2018.

“Nu excludem o ingustare in 2017 a coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara, ceea ce ar putea functiona ca o inasprire redusa a politicii monetare (ratele pe termen scurt vor urca catre dobanda de politica monetara)”, potrivit analistilor Erste.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri