Banca Mondiala a aprobat suma de 500 de milioane euro, care va fi acordata Romaniei in contul celui de-al doilea imprumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finantelor publice si cresterea economica (DPL). Imprumutul este acordat pe o perioada de 20 de ani, la o dobanda egala cu rata dobanzii EURIBOR la 6 luni + o marja fixa (marja indicativa actuala este de 1,5%), urmand a fi rambursat intr-o singura transa, in anul 2036.

Obiectivul programului privind eficientizarea finantelor publice si cresterea economica este acela de a reforma anumite institutii si de a pune in aplicare politici care sunt vitale pentru atingerea unui nivel sporit de crestere sustenabila, pentru crearea de noi locuri de munca mai bine platite, precum si pentru imbunatatirea standartelor de viata în Romania, conform unui comunicat de presa.

„Autoritatile din Romania au demonstrat un angajament sustinut pe calea implementarii unei agende de reforme care reprezinta nucleul eforturilor de reducere a saraciei si a excluziunii, si al crearii de oportunitati mai bune pentru cetatenii Romaniei,” a declarat Cyril Muller, Vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala.

Care sunt prioritatile noului program

  • Amplificarea potentialului de crestere al Romaniei prin sporirea nivelului de performanta si de guvernanta al intreprinderilor de stat, pentru cresterea nivelului de competitivitate la export si al performantelor macroeconomice. In plus, imprumutul DPL va contribui la imbunatatirea eficientei modului in care este cheltuit banul public, prin sprijinirea achizitiilor centralizate in sectorul de sanatate. Acest proces va genera economii semnificative care vor putea fi directionate spre imbunatatirea calitatii serviciilor de sanatate si care vor reduce discrepantele existente intre Romania si alte state UE in domeniul sanatatii.
  • Reducerea gradului de saracie si de excluziune sociala prin sprijinirea unei reforme cuprinzatoare a sistemului de asistenta sociala. Aceasta reforma urmeaza sa scoata jumatate de milion de romani din starea de saracie. In plus, reforma cadastrului va oferi posibilitatea inregistrarii gratuite si sistematice a proprietatilor imobiliare, inclusiv achizitionarea, vanzarea si transferul prin mostenire al terenurilor, pentru peste un milion de romani, in special pentru persoanele din cadrul comunitatilor marginalizate si pentru romi. Un sistem de cadastru functional va fi de o importanta vitala pentru atragerea de noi investitii.
  • Sprijinirea la nivel global a bunurilor publice prin adoptarea primei Strategii Nationale pentru Schimbarile Climatice si a Planului de Actiune privind Schimbarile Climatice. Se asteapta ca aceste masuri sa stimuleze investitiile in sursele de energie regenerabile si fara emisii de carbon si sa imbunatateasca eficienta energetica la nivelul sectoarelor rezidential si industrial.

„Prioritatile de reforma ale guvernului se concentreaza pe obtinerea unei convergente mai rapide a Romaniei spre UE, pe reducerea gradului de saracie si de excluziune, pe consolidarea increderii investitorilor in economia romaneasca, pentru sustinerea unei cresteri sustenabile pe termen lung “ a declarat Anca Dragu, Ministrul finantelor publice.

Banca Mondiala si-a deschis biroul in Romania in anul 1991. Incepand de atunci, Banca a furnizat imprumuturi in valoare de peste 10.6 miliarde dolari SUA, garantii si granturi in sectoare cum ar fi educatia, sanatatea, agricultura, mediul, asistenta sociala, justitia, transportul si altele.

Dupa aprobarea de catre Consiliul Directorilor Executivi ai Bancii Mondiale, in vederea accesarii efective a imprumutului sunt necesari urmatorii pasi procedurali: semnarea acordului de imprumut si ratificarea acestuia de catre Parlament. Data limita de tragere este 31 decembrie 2017.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri