Banca Nationala a Romaniei (BNR) saluta angajamentul luat de actualul guvern, de mentinere a deficitului bugetar la un nivel de maximum 3% din produsul intern brut (PIB), dar are pregatite masuri suplimentare in cazul in care plafonul va fi depasit, in contextul existentei unor riscuri interne legate de situatia post-electorala si de modul in care va fi construit bugetul pe acest an, a declarat vineri guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Ministrul de Finante din Guvernul condus de Sorin Grindeanu, Viorel Stefan, a declara recent ca, in ciuda masurilor privind cresterile salariale si reducerile de taxe anuntate, deficitul bugetar nu va depasi 3% din PIB, conform News.ro.

”Salutam declaratia ministrului de Finante, de mentinere a deficitului bugetar la un nivel de maximum 3%. O consideram un agajament”, a spus Isarescu, la briefingul de presa de dupa prima sedinta de politica monetara din 2017.

Intrebat in legatura cu masurile pe care BNR le-ar putea lua in cazul in care deficitul bugetar va depasi plafonul stabilit in tratatele Uniunii Europene sau inflatia va depasi nivelul tintit de BNR, Isarescu a afirmat:”Intotdeauna avem scenarii si masuri suplimentare stabilite”.

In privinta masurilor anuntate de Guvern, privind cresterile salariale si reducerile de taxe, Isarescu a fost rezervat in declaratii, sustinand ca trebuie vazuta mai intai constructia bugetara, care ar putea contine noutati.

Guvernatorul a avertizat, totusi, asupra unor riscuri legate de situatia interna.

”Riscurile interne sunt legate de situatia post-electorala pe care o vedem la televizor. Discutii, controverse, constructia bugetara”, a declarat Isarescu.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anuntat vineri, la inceputul sedintei de Guvern, ca angajamentele bugetare care urmeaza a fi adoptate, precum majorarea salariului minim, a pensiilor si a burselor pentru studenti, sunt insotite de masuri de suplimentare a veniturilor la buget, precum eliminarea plafonului CAS si CASS pentru cei care au salarii de cinci ori mai mari decat salariul mediu, astfel incat exista ”o balanta” intre venituri si cheltuieli.

Sursa foto: Baramee Thaweesombat/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri