Aproape trei sferturi din cei conectati la sistemul centralizat de incalzire cred ca factura la energia termica este prea mare in raport cu calitatea, in timp ce doar un sfert considera ca factura este corecta, releva un sondaj al Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).
Potrivit sondajului USAID, transmis agentiei NewsIn, in conditiile in care 72,7% din populatia conectata la sistemul centralizat apreciaza ca factura de energie termica este mult prea mare in raport cu calitatea, 8,6% din cei conectati intentioneaza sa se debranseze. Din datele Agentiei reiese ca jumatate dintre cei bransati la sistemul public de termoficare au folosit in ultima iarna si alte surse de incalzire, ca radiatoare, calorifere electrice sau resouri.

Sondajul mai releva ca persoanele care vor sa renunte la sistemul centralizat de incalzire au mai multe motive, dar cel mai important este costul facturii.Aproape 70% din acestia vor renunta din cauza facturii prea mari, 11% din cauza ca trebuie sa foloseasca si alte surse de caldura, 8% sunt nemultumiti de temperatura prea scazuta din locuinte, iar 4% nu agreeaza programul de livrare a caldurii stabilit de regiile de termoficare.

In ceea ce priveste problemele in furnizarea de apa calda, 36% sunt nemultumiti de presiunea scazuta, 21% considera factura prea mare, 18% cred ca trebuie sa astepte prea mult timp pentru o temperatura corecta, 12% acuza apa murdara si 6% spun ca sunt prea multe intreruperi in alimentarea cu apa calda.

Desi nemultumiti de calitatea si costurile serviciilor, 67,5% din cei chestionati apreciaza ca vor putea sa-si plateasca facturile chiar daca tarifele la caldura cresc, in timp ce 9,3% crede ca nu isi va mai permite serviciul public de alimentare. Dintre cei 67,5% care au spus ca vor continua sa-si plateasca facturile, mai mult de jumatate (60,3%) considera ca vor renunta la alte cheltuieli pentru a face acest lucru, iar 27,6% cred ca vor avea mai multe datorii in timp ce 24,3% cred ca vor face imprumuturi mai mari pentru a-si plati facturile. Numai 19,8% au afirmat ca nu vor fi afectati de cresterea tarifelor la energie termica.

Autorii sondajului USAID sustin ca in Bucuresti 94% din populatie este conectata la sistemul centralizat si 6% este debransata, in timp ce in tara 70% este conectata si 30% este debransata. Sondajul a fost realizat pe un esantion de circa 1.000 de familii din 12 orase, inclusiv municipiul Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri