In perioada 2007-2020, din industria miniera vor fi disponibilizati 4,148 de angajati, cei mai multi, adica 2.500, provenind din sectorul huilei, potrivit proiectului de strategie a industriei miniere pentru perioada 2006-2020, elaborat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC)
Din totalul de 4.148 de persoane care vor fi disponibilizate incepand de anul viitor pana in 2020, 2.500 sunt angajati in cadrul sectorului huilei, 688 in sectorul lignitului, 660 in cel al uraniului si 300 in cel al sarii, dupa ce, potrivit datelor MEC, in perioada 2004-2006 au fost disponibilizate 30.306 de persoane din industria miniera.

Astfel ca, la sfarsitul perioadei, respectiv 2020, in sectorul lignitului vor mai activa 14.336 de angajati, adica 8.940 in cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) Targu Jiu, 40 in cadrul Societatii Nationale a Carbunelui Ploiesti, 2.830 la Complexul Energetic Rovinari, 2.201 la CE Turceni si 325 la CE Craiova. in cadrul sectorului huilei vor ramane 9.270 de angajati, care vor fi angajati ai Companiei Nationale a Huilei Petrosani. in sectorul uraniului vor mai ramane 1.434 de angajati in cadrul Companiei Nationale a Uraniului Bucuresti, iar 1.850 vor fi angajati la Societatea Nationala a Sarii Bucuresti.

Potrivit reprezentantilor MEC, informeaza NewsIn, exista o interconditionalitate fundamentala intre strategia industriei miniere, strategia energetica si strategia de dezvoltare regionala a zonelor miniere afectate de restructurare, deoarece energia electrica produsa in termocentralele care folosesc carbune va reprezenta in perspectiva anilor 2006-2020 circa 33-35 % din totalul energiei electrice produse in Romania, "acesta fapt fiind determinat in principal de necesitatea mentinerii unei surse de purtatori primari de energie la indemana Guvernului, de politica de modernizare a centralelor consumatoare de carbune promovata de Ministerul Economiei si Comertului".

In acest context, se impune necesitatea cresterii productiei de lignit de la 30 de milioane de tone pe an, cat este in prezent, la 35 de milioane de tone pe an in 2010, iar a celei de huila de la 2,7 milioane de tone pe an la 3,8 milioane de tone pe an in 2010, se mai arata in proiectul de strategie. Mai mult, este necesara identificarea unor potentiali investitori pentru sectorul de minereuri, ca urmare a evoluttei favorabile a pietei metalelor si perspectiva privatizarii acestei activitati.

Pentru realizarea obiectivelor si dezvoltarea industriei miniere, autoritatile urmaresc reducerea graduala a rolului statului prin eliminarea implicarii in activitatile miniere de explorare si exploatare, revizuirea cadrului legislativ, intarirea capacitatii administrative a institutiilor publice implicate in monitorizarea strategiei, politicilor si actiunilor de restructurare a sectorului, precum si restructurarea capacitatilor de productie si imbunatatirea performantelor tehnologice.

De asemenea, alte masuri vizeaza restructurarea financiara a companiilor miniere, inchiderea minelor neviabile, continuarea exploatarii resurselor minerale solide in conditii de protectie a mediului la standarde internationale si refacerea mediului afectat de exploatarile miniere.

Mai mult, proiectul de strategie prevede infiintarea unei structuri de salvare miniera la nivel national si dotarea ei corespunzatoare nivelului de activitate, odata cu organizarea de activitati privind formarea profesionala a personalului disponibilizat, precum si a celui angajat in industria miniera, pentru marirea sanselor pe piata muncii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri