Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a alocat, in 2006, pentru Programul Fermierul, 500 de milioane de lei insa doar jumatate din bani au fost cheltuiti, cei mai multi pentru cofinantare in proiecte SAPARD
Prezentat ca un program de mare mare succes, care a contribuit la absorbtia fondurilor SAPARD, Programul Fermierul a demarat la inceputul anului, iar cifrele arata ca nu a fost un scces de dimensiunile prezentate de fostul ministru al agriculturii Gheorghe Flutur. La jumatatea anului, se anunta deja incheierea programului pentru ca s-au terminat banii alocati. Numai ca incheierea programului era legata de incheierea contractarii fondurilor SAPARD si nu de faptul ca banii au fost cheltuiti, chiar daca solicitarea imprumutului nu era conditionata de accesarea fondurilor europene.

Ulterior, chiar Gheorghe Flutur a recunoscut ca s-a cheltuit doar jumatate din suma alocata prin Fremierul. Pentru programul Fermierul s-au cheltuit 250 de milioane de lei din cele 500 de milioane de lei, cat am prevazut pentru 2006, iar diferenta de bani am folosita pentru alte programe, afirma pentru NewsIn fostul ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur.

Fostul demnitar de la Agricultura a prezentat Programul Fermierul ca fiind una din cele mai mari realizari din timpul mandatului sau. Programul Fermierul a reprezentat un mijloc de finantare concreta pentru clasa de mijloc a fermierilor si totodata o cale de absorbtie a fondurilor SAPARD cu cinci luni mai devreme decat era prevazut, a spus Gheorghe Flutur.

Din cei 2.300 de femieri care au reusit sa solicite fonduri in cadrul acestui program, doar 360 au primit banii pana in luna octombrie, potrivit ultimelor date centralizatela Ministerul Agriculturii.

Directorul general in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Dumitru Cosmescu, a explicat aceasta diferenta intre numarul celor care au depus proiecte si cei al celor care, pracic, au reusit sa primeasca si banii solicitati.

Un numar de 921 de proiecte depuse in cadrul programului Fermierul a reprezentat solicitare de cofinantare pentru fonduri SAPARD, iar aproximativ o treime dintre acestea se gasesc inca in faza de evaluare, a spus Cosmescu. Acesta a precizat ca fermierii care au depus proiecte in acest an, chiar daca nu primesc si banii, vor fi avantajati, pentru ca in 2007 vor avea prioritate in accesarea fondurilor europene.

Programul Fermierul a devenit functional la inceputul lunii februarie, cand a intrat in vigoare ordinul emis de Ministerul Agriculturii privind stimularea investitiilor in agricultura. Actul normativ prevedea alocarea a 700 de milioane de lei, fie pentru ajutorul fermierilor care nu dispuneau de fonduri suficiente pentru derularea unui proiect SAPARD, fie pentru cei care doreau sa realizeze investitii in agricultura.

La scurt timp dupa lansarea programului, ministrul Flutur a constatat ca interesul femierilor este prea redus in raport cu fondurile prevazute si a dispus ca 200 de milioane de lei din acesti bani sa se utilizeze pentru acordarea subventiilor la motorina. Prin urmare, pentru Fermierul mai erau disponibile 500 de milioane de lei, bani care trebuiau acordati prin intermediul bancilor.

Patru banci au fost alese, in urma licitatiilor, sa administreze acesti bani: BC R ( 355 milioane lei), BRD ( 50 milioane de lei), CEC ( 25 de milioane de lei) si Banca Comerciala Carpatica ( 20 de milioane de lei). Diferenta de 50 de milioane de lei a fost alocata Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR). Banii nu au fost transferati la banci, ci ei se gasesc la Ministerul Agriculturii. Pe masura ce un proiect este aprobat, banca solicita suma de bani necesara de la minister, a spus Cosmescu.

Potrivit datelor furnizate de MAPDR, pentru NewsIn, pana la sfartitul lunii noiembrie, s-au consumat doar 250 de milioane de lei, din cele 500 de milioane de lei alocate programului Fermierul. Pe masura ce un proiect este declarat eligibil dispunem acordarea fondurilor corespunzatoare, a mentionat Dumitru Cosmescu. Acesta a reamintit ca pentru toate proiectele declarate eligibile in acest an vor exista bani suficienti in 2007, fie din fonduri europene, fie de la bugetul de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri