Romania a raportat in 2006 cele mai multe cazuri de posibile fraude la fondurile comunitare din grupul fostelor state in curs de aderare la Uniunea Europeana, se arata in Raportul de activitate al Oficiului European de Lupta Antifrauda - OLAF dat publicitatii.

Prima informatie din raportul OLAF se refera la numarul de noi cazuri raportate de grupul statelor in curs de aderare in 2006 – Bulgaria (27) si Romania (70) - si de cele 3 state candidate – Turcia (16), Croatia (4) si Macedonia (2), potrivit NewsIn.

"Diferenta numarului de cazuri inregistrata intre aceste doua grupuri de tari se datoreaza nu doar cuantumului asistentei financiare acordate, dar si infiintarii AFCOS in Bulgaria si Romania (n.n. structuri antifrauda). Diferenta esentiala dintre Bulgaria si Romania se datoreaza si bunei colaborari cu Romania, care a furnizat OLAF toate informatiile referitoare la posibile cazuri de frauda", se arata in raport.

Intr-un comunicat al Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) remis luni Agentiei NewsIn se arata ca Romania contiuna sa fie tara care a raportat cele mai multe cazuri de nereguli, ceea ce arata "implicarea autoritatilor nationale in depistarea oricaror incercari de utilizare incorecta a banilor europeni".

In dosarele deschise de OLAF in 2006 cu privire la fondurile de pre-aderare, Romania figureaza cu 14 cazuri, ocupand din nou primul loc. Potrivit raportului, aceasta pozitionare este determinata si de faptul ca 61% din asistenta de pre-aderare in 2006 aproximativ 3 miliarde de euro a fost acordata Romaniei si Bulgariei.

Raportul face trimitere la doua cazuri de posibile fraude la fonduri structurale semnalate in Romania. Primul caz se refera la un proiect de instruire a unui grup de muncitori cu dizabilitati, angajati intr-o fabrica cu profil textil din Romania, proiect finantat prin PHARE.

In februarie 2005, un cetatean roman a depus o sesizare la Delegatia CE la Bucuresti, semnaland posibile fraude si nereguli in implementarea proiectului. Pe baza acestei informatii, OLAF impreuna cu Departamentul pentru Lupta Antifrauda – DLAF, au declansat o actiune comuna de control.

Verificarile au confirmat existenta unor nereguli. Odata confirmata suspiciunea de frauda, cazul a fost transmis autoritatilor judiciare din Romania. OLAF continua sa urmareasca evolutia cazului in Romania.
Un al doilea caz mentionat de raport este cel al unei ONG care a implementat un proiect ce viza promovarea, lanivel regional, a drepturilor omului si standardelor legale aplicabile persoanelor aflate in detentie. Acelasi ONG a participat intr-o alta localitate la un proiect similar, pentru care a primit 133.000 euro.

"Rezultatele investigatiei efectuate de OLAF au indicat ca, valoarea totala a fondurilor primite de ONG, din diverse surse, depasea cheltuielile actualului proiect, si, in plus, activitatile prevazute in proiectul finantat din fonduri nerambursabile, au fost, de asemenea, combinate cu un alt proiect si raportate, ca si cum ar fi fost vorba de un singur proiect", se arata in raport.

In continuare, ONG-ul a pretins ca a platit salarii mai mari decat in realitate, unele persoane nominalizate in echipa de implementare nu au desfasurat activitati in cadrul proiectului, iar anumite cheltuieli au depasit bugetul alocat.OLAF a recomandat recuperarea sumelor si restuirea lor la bugetul Comunitatii Europene.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri