Productia din tarile in care investeste Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a scazut in ultimul trimestru din 2008 mai rapid fata de asteptari, iar diminuarea cererii de pe plan mondial este mult mai grava decat fusese estimat, a spus economistul-sef al BERD, Erik Berglof.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a revizuit in scadere in 27 ianuarie estimarile pentru cresterea economica a 30 de state aflate in aria sa de activitate, la 0,1%, de la nivelul anticipat in noiembrie, de 2,5%.

Economistul-sef al BERD explica, in cadrul unui interviu publicat in revista interna a institutiei, care sunt motivele declinului, atragand atentia asupra diminuarii alerte a productiei din tarile BERD, corelata cu scaderea drastica a cererii, in contextul in care este important ca bancile occidentale sa continue sa sprijine subsidiarele estice.

"Doua lucruri s-au schimbat din noiembrie", explica Erik Berglof, intrebat de ce estimarea pentru crestere a fost revizuita in scadere atat de amplu.

"In primul rand, cifrele pe care tarile in care operam le-au publicat la sfarsitul anului trecut, pentru productia industriala si pentru produsul intern brut (PIB), au fost mult mai slabe fata de ceea ce anticipasem. In al doilea rand, scaderea cererii mondiale din trimestrul al patrulea a fost mult mai ampla decat ne-am asteptat, iar regiunea noastra depinde de exporturi, mai ales tarile din sudul, estul si centrul Europei", a detaliat economistul-sef al BERD, citat de NewsIn.

Berglof a observat, insa, ca sistemele financiare ale tarilor din aria de activitate a bancii functioneaza in continuare, multumita legaturii importante cu bancile-mama.

"Bancile-mama se confrunta cu probleme, dar nu si-au abandonat subsidiarele din tarile in care derulam operatiuni, ceea ce este foarte important. Incercam sa sprijinim acest aspect, lucram cu alte institutii financiare internationale, cu guvernele nationale si cu tarile-gazda, ca sa ne asiguram ca diferitele parti implicate au reactii coordonate si evita actiuni unilaterale care ar putea submina stabilitatea financiara", a declarat reprezentantul BERD.

Intrebat cum convinge BERD guvernele afectate de recesiune din tarile vest-europene sa cheltuie banii contribuabililor, ca sa sprijine bancile din estul Europei, Berglof a atras atentia ca este foarte dificil sa determine guvernele nationale sa foloseasca finantele contribuabililor pentru subsidiarele externe.

"Cu toate acestea, tari ca Austria, Italia si Suedia au un interes pe termen lung in mentinerea retelelor financiare din strainatate, iar in situatia actuala este mai usor daca exista si un interes al tarilor unde sunt amplasate subsidiarele", a observat economistul-sef al BERD.

Cele mai multe dintre tarile din regiunea BERD nu au resursele necesare sa sprijine institutiile financiare mari, sa sustina integral garantiile la depozite sau sa acorde pachete ample de stimulente pentru consum si investitii, "asa ca exista si un element de asteptare", a spus Berglof, intrebat daca regiunea are capacitatea de a se descurca singura ca sa tempereze criza economica sau trebuie sa astepte o revigorare in restul lumii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri