Romania este inclusa in cel mai recent raport al Standard & Poor's tot in grupa statelor cu vulnerabilitate mai mare, alaturi de statele baltice, Bulgaria si Ungaria, agentia de rating estimand cresterea economiei romanesti la 0,8% in 2009, dupa un avans de 7,3% in 2008.
"Dupa cresterea puternica a economiei in 2008, Romania pare supusa, la randul sau, unei incetiniri abrupte in 2009. Dupa un impresionant 7,3% in 2008, consideram ca avansul PIB se va reduce la 0,8% in 2009", comenteaza analistii de la S&P, potrivit NewsIn.

Rezistenta economiilor central si est-europene pare sa se prabuseasca sub presiunea indatorarii ample in valuta si a potentialei reprioritizari a finantarii intre bancile straine, arata documentul publicat de S&P.

"Criza financiara care a inceput sa afecteze economiile dezvoltate in august 2007 nu s-a reflectat imediat si asupra statelor central si est-europene. De altfel, si in prima jumatate a lui 2008, economiile din zona pareau sa reziste bine, insa in a doua parte a anului trecut, efectele crizei au inceput sa apara si se intensifica in prezent", spune economistul-sef pentru Europa al S&P, Jean-Michel Six.

Raportul imparte economiile din regiune in doua grupe, prima formata din economii mai stabile - Cehia, Polonia si Slovacia, iar a doua din state cu economii mai vulnerabile, in care este incadrata, din nou, si Romania, alaturi de statele baltice, Bulgaria si Ungaria.

Estimarile S&P pentru cresterea economica a Bulgariei sunt similare celor pentru Romania, agentia de rating prognozand un avans al PIB in statul vecin de 1% in 2009. In cazul Ungariei, insa, agentia de rating anticipeaza o scadere a PIB cu 2,5% in acest an. In privinta statelor baltice, raportul aminteste de dependenta mare pe care acestea o au de finantarea externa.

Oficialii BNR au criticat in repetate randuri incadrarea Romaniei in aceeasi grupa de risc cu statele baltice de catre agentiile de rating, argumentand ca, spre deosebire de acestea, Romania are un regim de flotare controlata a cursului de schimb, o economie de dimensiuni mai mari, dar si o dependenta mai redusa de finantarea externa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri