Romania continua sa creasca exportul de materii prime si produse semifinite.Deficitul comercial a atins in primele opt luni ale anului circa 5,827 miliarde euro, anunta Institutul National de Statistica (INS). Exporturile (FOB) au atins in perioada 1 ianuarie - 31 august circa 14,379 miliarde euro, cu 16,9% mai mult decat in perioada similara a anului trecut.
In aceeasi perioada, importurile (CIF) au urcat cu 23,3% la 20,206 miliarde de euro. Cu o pondere in structura exporturilor de 11,6%, produsele minerale - titei, produse petroliere, minereuri, carbuni, ciment, si altele - s-au vandut cel mai bine in primele opt luni, respectiv cu 77,6% mai mult decat in perioada similara din 2004. Mijloacele si materialele de transport au locul doi in clasamentul celor mai mari rate de crestere a vanzarilor de anul acesta, cu o pondere de 6,9% in totalul exporturilor, si o crestere de 30,8%. Cel mai bine vandute produse romanesti raman in continuare textilele si tesaturile, insumand 2.816 milioane de euro, cu o pondere de 19,6% si in usoara scadere de 0,4% in perioada mentionata. O pondere insemnata, de 15,6% in structura exporturilor, o detin si produsele metalurgice, alimentate de cererea mare de pe piata externa. Exportul de astefl de produse a atins 2.244 milioane de euro, cu 23,5% mai mult.

Vanzarile de incaltaminte au crescut cu 4%, pana la 872,5 milioane de euro (6,1% din total exporturi). In cazul importurilor, clasamentul ratei de crestere este condus tot de produsele minerale, care s-au vandut in Romania cu 47,4% mai bine, si care au a doua mare pondere sectoriala, de 15,8%, din total, cu 3.201 milioane de euro. Mijloacele si materialele de transport s-au importat mai mult cu 44,1% mai mult, pana la 2.059 milioane de euro, cu o pondere in total de 10,2%.

Produsele metalurgice s-au vandut mai bine cu 32,1%, pana la 1.782 milioane de euro - cu 8,8% mai mult, in perioada mentionata anterior.

Exporturile catre tarile Uniunii Europene- cel mai important bloc partener pentru comertul romanesc -, a reprezentat 67,8% din total, si a crescut cu 7,6%, in timp ce importurile din cele 25 de membre ale Uniunii au urcat cu 18,6%, si au reprezentat 62,4% din total in primele opt luni.

In luna august, exporturile au fost de circa 1.857 milioane de euro, cu 30,6% mai mult decat in august 2004, in vreme ce importurile au atins 2.694 milioane de euro - cu 33% mai mult.

Glosar termeni

- Pretul FOB (free on board, sau liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care marfa trebuie sa le suporte pentru a fi incarcata la bord.

- Pretul CIF (engl. Cost, Insurance, Freight - cost, asigurare, navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri