BNR a intervenit din nou ieri pe piata valutara * Dealerii estimeaza ca, in ultimele doua zile, BNR a cumparat 250-300 milioane de euro * Pierderea suferita de leu in ultimele doua zile ar putea fi recuperata la fel de repede
Dupa ce cu o zi inainte BNR a intervenit pe piata valutara pentru a stopa aprecierea monedei nationale, si ieri Banca Centrala a continuat sa cumpere valuta, in mai multe randuri, cu acelasi scop. Sumele cumparate de Banca Centrala in zilele de marti si miercuri au fost, conform unor estimari ale dealerilor unor banci comerciale, intre 250 si 300 de milioane de euro. Ca urmare, moneda europeana a mai castigat miercuri inca 1.102 lei, ajungand la 37.840 lei/euro.

"Banca Nationala a Romaniei a intervenit si ieri pe piata valutara, in mai multe reprize. Piata valutara se confrunta cu un excedent de lichiditate diminuat, insa acesta nu a fost anulat in cele doua zile in care BNR a intervenit pe piata", ne-a declarat un dealer al unei importante banci comerciale. Unii dealeri sunt de parere ca astazi si maine este putin probabil ca Banca Centrala sa mai intervina si sa cumpere valuta, deoarece actualul curs valutar se afla la un nivel mult mai realist fata, de exemplu, de nivelul care se vehicula in urma cu doua zile, de 34.000 lei pentru un euro. In masura in care BNR nu va interveni, leul se va aprecia din nou, mai intai mai lent, iar de luni in ritm mai rapid, sustin sursele citate. "In urmatoarele una-doua zile, cursul leu/euro ar putea stationa in jurul nivelului de astazi (ieri-n.n.), cunoscand doar o usoara apreciere a leului, daca BNR nu va interveni pe piata", ne-a mai declarat unul dintre dealerii unei banci comerciale.

Cat s-a putut castiga din speculatii pe cursul valutar in ultimele zile? Daca cineva ar fi avut 100 milioane de lei si ar fi cumparat vineri, 11 februarie, euro la 35.000 lei/euro, ca apoi sa ii fi vandut ieri, la 38.500 lei/euro, ar fi obtinut un profit, in numai cateva zile, de circa 10 milioane de lei. Adica mai mult decat un salariu mediu brut pe economie. "Aceasta suma este infima. Inmultiti aceasta suma cu 10 sau cu 100 si vedeti ce sume se vehiculeaza foarte des in piata", a aratat dealerul altei institutii bancare, adaugand ca "astfel de situatii cer sa fie fructificate".

Asadar, dealerii cred ca probabilitatea ca BNR sa "intre" in piata in zilele de joi si vineri nu este exclusa, dar este mica. In aceste conditii, cursul va lua un sens invers, de reluare a aprecierii monedei nationale. "Pierderea suferita de leu in fata euro in cele doua zile poate fi recuperata cel putin in acelasi interval de timp", a conchis aceeasi sursa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri