Fiecare roman va putea sa-si asigure o pensie privata, un supliment la pensia de stat, coordonata tot de Casa Nationala de Pensii. O parte din contributia obligatorie la fondul national de pensii, adica 2% din salariul lunar, va merge catre un fond privat nominal, asemenea unui cont in banca. Banii vor fi investiti de o firma aleasa prin licitatie de o comisie de supraveghere. Dupa 30 de ani de contributie, o pensie privata ar putea ajunge la 120 de euro. Daca vor mai mult, romanii pot opta si pentru o pensie facultativa, pentru care contributia poate ajunge pina la 15% din salariul lunar. Cei care opteaza pentru sistemul de pensii private facultative vor avea o deducere fiscala din venitul anual de 200 de euro. Conform estimarilor Ministerului Muncii, pensiile private facultative se vor colecta incepind cu mijlocul anului acesta. Pensiile obligatorii ar putea fi introduse la inceputul lui 2007.
Sistemul national de pensii este in colaps. Guvernantii au gasit o solutie pentru a aduce bani la bugetul asigurarilor: pensiile capitalizate. Romanii vor avea din 2007 pensii private garantate de stat. Unele vor fi obligatorii, din contributia data la stat, altele facultative.

Sistemul de pensii din Romania se confrunta deja cu problema fondurilor insuficiente. Mai mult, in conditiile in care numarul de pensionari ar putea ajunge in 2030 la 35% din populatia Romaniei, conform unor studii ONU, fondul de pensii nu va mai putea acoperi toate cerintele, spune Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS). Solutia a fost introducerea pensiilor de tip capitalizat, obligatorii sau facultative. Se preconizeaza ca acest sistem de pensii administrate privat va fi activ din 2006. Legea se afla in prezent in Parlament si urmeaza sa fie discutata in comisii.


Capital bun pentru batrineti calde


Sistemul propus de guvernul Tariceanu vizeaza doua modalitati de formare a fondului privat de pensii, a carui noutate este nominalizarea beneficiarului. Din actuala contributie obligatorie lunara, de 9% din salariu, care merge catre fondul national de pensii, 2% vor fi depusi intr-un fond de pensii private, pe numele contribuabilului. Iar acest procent ar putea ajunge la 6% dupa opt ani de contributie.

Pe linga aceste pensii private obligatorii, vor exista si cele facultative, pentru cei care lucreaza atit in sistemul public, cit si la privat, care au peste 60 de ani si au avut contributii la stat cel putin sapte ani. Ei pot contribui cu pina la 15% din venitul lunar impozabil.

Batalia firmelor pentru angajati

Banii din contributiile care merg in acest sistem privat vor fi investiti pina la pensionare de o firma atestata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si aleasa de contribuabil. Comisia e deja aprobata prin lege si urmeaza sa aiba loc si licitatia pentru firma care va administra fondul de pensii private. Aceste unitati comerciale trebuie sa indeplineasca conditii foarte stricte pentru a putea intra in aceasta competitie, sa fie competitive, a avertizat presedintele CNPAS. Trebuie sa aiba un capital social minim de 1,5 milioane de euro si sa nu aiba datorii. Pentru administrarea pensiilor, firma va percepe un comision, care va fi stabilit cu Comisia de Supraveghere.

Previziuni 2035, maximum 120 de euro

Pentru a evidentia valoarea estimativa a unei pensii private, am luat ca reper salariul mediu pe economie pentru anul 2006, estimat la 300 de euro. Cei 2% lunar din acest salariu ar insemna 72 de euro pe an. Iar daca ar fi sa consideram ca in fiecare an, pina in anul 2013, salariul mediu pe economie se va mari cu 100 de euro, iar fondul de pensii, unde ne-am investit banii, are un randament de 10% anual, constatam ca la finalul anului 2013 avem aproape 2.200 de euro. Din 2013 presupunem automat ca salariul mediu va creste mult mai lent, ajungind ca in anul 2020 sa fie de 1.100 de euro. Astfel, in 2020, un salariat va avea suma de 6.000 de euro.

Dupa anul 2.020 am luat in calcul un randament anual al fondului de investitii de 5%, fata de 10% cit am prevazut in primii ani. Iar in final, in anul 2035, cind se implinesc de fapt cei 30 de ani de cotizatii la fondul de pensii, avem adunati 20.000 de euro. Insa acesta este un scenariu total pozitiv. Adica salariul mediu creste foarte bine, iar randamentul fondului de pensii este unul foarte bun raportat la cele din Uniunea Europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri