De mai bine de doua saptamini, leul o ia usor la vale pe piata valutara romaneasca. Tendinta de depreciere se inscrie in sezonalitatea specifica sfirsitului de an, cind cererea de valuta creste.
Cursul mediu al monedei unice europene, calculat ieri de Banca Nationala a Romaniei si valabil astazi, a fost de 36.846 lei vechi pentru un euro, un nou virf in ultima luna de tranzactionare. Tendinta de depreciere lina a leului se mentine de o buna perioada de timp. Analistii pietei valutare pun aceasta evolutie pe seama sezonalitatii specifice de la sfirsitul, respectiv inceputul anului, cind cererea de valuta creste pentru finantarea importurilor, dar si ca urmare a repatrierii profiturilor obtinute de investitorii straini si de portofoliu.

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale Adrian Vasilescu spune ca evolutia cursului demonstreaza ca banca centrala nu are o tinta de curs valutar: Toate semnalele din ultima vreme arata clar ca BNR nu are o tinta de curs si ma refer si la practica pietei, nu numai la reglementari. Piata este stabila. Leul ne da semnale ca incepe sa insemne ceva, iar cursul leu/euro nu arata altceva decit cu citi lei putem sa cumparam un euro. In alta ordine de idei, intotdeauna la inceputul si la sfirsitul unui an se inregistreaza o cerere mai mare de valuta, si nici in aceasta perioada nu se face exceptie de la regula. Dealerii din piata spun ca cererea de cumparare de valuta este mult mai mare decit cea de vinzare. Piata este scurta, adica ordinele de cumparare de la clienti depasesc cu mult pe cele de vinzare. Una dintre explicatiile acestei situatii este data si de faptul ca nerezidentii sint in aceasta perioada in vacanta si sint mai putin activi pe piata valutara, spune dealerul unei importante banci.

Leul financiar isi spune cuvintul

Spre deosebire de alti ani, evolutia cursului din 2005 si inceputul anului 2006 a fost si este marcata de calitatea de leu financiar pe care moneda nationala a capatat-o odata cu accesul liber al nerezidentilor la piata valutara. Cu alte cuvinte, paritatea leu/euro nu mai este determinata strict de cererea si oferta clientilor cu activitate de comert exterior, cit mai ales de operatiuni de portofoliu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri