Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), explica intr-un studiu intitulat "Lichiditatea, atacul speculativ din octombrie 2008 si reputatia bancii centrale" parghiile atacului speculativ asupra leului din toamna anului 2008.
Pentru a decide daca in octombrie 2008 a avut loc un atac speculativ asupra leului, autorii studiului au procedat in doi pasi. In primul pas, au stabilit succesiunea si marimea modificarilor procentuale in rata de schimb, a pierderilor procentuale de rezerve valutare si a modificarilor in rata dobanzii. „Facem acest exercitiu pentru perioada cu volatilitate mare a ratelor dobanzii (17 octombrie-5 noiembrie) si intr-o vecinatate a acestei perioade de plus/minus o luna”, releva studiul.

In pasul al doilea autorii au introdus criterii dupa care au stabilit daca modificarile identificate sunt relativ mari sau nu in raport cu episoade similare. Informatiile obtinute in pasul anterior sunt folosite la definirea criteriilor.

Potrivit lui Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului Mugur Isarescu, atacul speculativ ofera elemente noi asupra rolului jucat de lichiditate in aparitia volatilitatii ratei dobanzii. „El explica bine de ce unii bancheri au insistat asupra ideii ca banca centrala a absorbit lichiditatea din piata, contribuind astfel la cresterea ratei dobanzii in perioada 17 octombrie-5 noiembrie”, arata Croitoru.

Astfel, raspunzand atacului speculativ prin vanzari de valuta, banca centrala a extras lichiditate din piata intr-o perioada cu deficit de lichiditate la nivelul sistemului. „Dar acesta extragere este in mod egal o decizie a bancii centrale si a bancilor care au cumparat valuta. In acelasi timp, facilitatea de credit a fost accesata de banci, iar banca centrala s-a angajat in operatiuni swap prin care a furnizat lichiditate unor banci”.

In primele 4 zile de tranzactionare ale lunii octombrie (calendaristic 1-6 octombrie), leul s-a depreciat in fiecare zi, ajungand de la 3,73 lei/euro la 30 septembrie, la 3,94 lei/euro pe 6 octombrie. Potrivit studiului, deprecierea cumulata pe 4 zile a fost de 5,6 procente in termeni nominali, adica 1,36 procente in medie pe zi. Nivelul de 3,94 lei/euro a reprezentat maximul zilnic al lunii octombrie si al ultimilor 45 de luni.

Apoi, volatilitatea mare a ratei de schimb a fost urmata de reluarea vanzarilor nete de valuta de catre BNR. “De pe 6 octombrie si pana la sfarsitul lunii, pe baze nete, vanzarile de valuta ale BNR s-au ridicat la 3,6 procente din volumul rezervelor valutare. Ca urmare, leul a inceput sa se aprecieze, atingand 3,59 lei/euro pe 22 octombrie, fara sa mai depa?easca valoarea de la care a inceput atacul speculativ pana pe 19 noiembrie 2008”, arata Lucian Croitorul in studiu.

Atacul speculativ asupra monedei nationale din luna octombrie a anului 2008 a esuat, explica la acel moment guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explicand ca pozitiile lungi pe lei ale unor banci nu au mai putut fi finantate si s-au prabusit din cauza ca banca centrala lasase piata fara lichiditati. Astfel, BNR a fortat acesti jucatori sa isi inchida pozitiile in pierdere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri