Moneda nationala s-a apreciat usor, iar cotatiile au coborat spre 4,35 lei/euro, intr-o piata in care, potrivit dealerilor, BNR a fost prezenta permanent prin vanzari indirecte de euro pentru a tine cursul stabil.
In jurul orei 16:30, bancile cotau euro la 4,3507 - 4,3515 lei, sub nivelul de la aceeasi ora de miercuri, de 4,3530 - 4,3560 lei/euro, conform Mediafax.

Primele tranzactii de joi au fost realizate la 4,3630 - 4,3650 lei/euro. Dealerii spun ca miercuri, dupa inchiderea sedintei interbancare locale, cursul leu/euro a urcat brusc pe pietele externe pana la un maxim de 4,3720 unitati.

Transferurile din prima ora au fost realizate la cotatii care au variat intre un minim de 4,3615 lei/euro si un maxim de 4,3660 lei/euro.

Ulterior, cursul a scazut spre 4,3550 lei/euro, nivel similar cu cel de miercuri, iar dealerii sustin ca BNR a intervenit si a vandut euro.

"Acest nivel, de 4,3550 lei/euro, reprezinta ceva pentru banca centrala, dar nu stim ce", a spus dealerul unei banci.

El a adaugat ca jucatorii straini sunt pregatiti si in aceasta seara sa cumpere euro pe pietele externe dupa inchiderea sesiunii locale, atunci cand banca centrala nu va mai fi prezenta in piata.

"Jucatorii din New York au inceput deja sa puna presiune pe valutele din regiune, acestea afisand scaderi de pana la 0,4%", a spus dealerul.

Zlotul si forintul au fost stabile in prima parte a sesiunii, dupa ce miercuri s-au depreciat cu cate 1% in raport cu euro. Aversiunea la risc a jucatorilor este ridicata din cauza temerilor legate de criza datoriilor suverane.

Totodata, sentimentul negativ a fost alimentat de o stire Reuters potrivit careia oficialii francezi si germani analizeaza o integrare mai stransa a uniunii monetare, chiar daca procesul ar presupune un numar mai restrans de state.

Unii dealeri estimeaza ca banca centrala a vandut miercuri peste 200 milioande euro pentru a asigura stabilitatea monedei nationale, iar interventia de joi este evaluata la circa 150 milioane de euro. Valoarea exacta nu poate fi stabilita pentru sunt disponibile informatii doar despre numarul tranzactiilor.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs de referinta de 4,3530 lei/euro, aproape de nivelul de miercuri, de 4,3534 lei/euro.

Cursul pentru moneda americana a urcat cu 2,29 bani, la 3,2084 lei/dolar. Pentru francul elvetian, cursul BNR a crescut cu 0,49 bani, la 3,5382 lei/franc.

Bancile comerciale au afisat joi dobanzi mai mari pentru plasamentele cu scadenta la o zi, de 5,02% - 5,52%, dupa ce miercuri acestea au fost de 4,76% - 5,26%. Randamentele afisate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au urcat de la 5,09 - 5,59% la 5,27 - 5,77%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri