Comparativ cu alte tari din Europa, in Romania piata asigurarilor de sanatate este una modesta, aproape inexistenta, apreciaza Cristina Cerbu (foto), manager in cadrul departamentului de asistenta in tranzactii al Ernst & Young Romania.
"Cele mai multe companii de asigurari sunt autorizate sa ofere acest tip de asigurare - putine sunt, insa, cele care chiar subscriu asigurari de sanatate. Desi evolutia vanzarilor asigurarilor de sanatate in 2011 a fost spectaculoasa, inregistrand o crestere de 137% in primele 9 luni, fata de aceeasi perioada a anului precedent, ponderea acestora la nivelul intregii piete de asigurari s-a mentinut la un nivel foarte scazut, de sub 1%", a declarat Cristina Cerbu.

Ce acopera asigurarile private de sanatate in prezent?

Intr-o oarecare masura, asigurarile private de acest tip acopera pierderile financiare provocate de imbolnavire si de urmarile imbolnavirii - de exemplu, invaliditate. De ce doar intr-o oarecare masura? Pentru ca majoritatea produselor de asigurare existente pe piata in momentul de fata ofera o suma fixa ca despagubire pentru producerea evenimentului asigurat - suma determinata inca de la semnarea contractului, care nu este in nici un fel corelata cu pierderea financiara suferita, de fapt, in cazul imbolnavirii - cum ar fi costul tratamentului, al spitalizarii, sau al consecintelor care decurg din acest eveniment.

Este, fara indoiala, mai bine decat lipsa completa a protectiei financiare in caz de imbolnavire, dar este un drum lung pana la a putea vorbi de existenta unui sistem de asigurari de sanatate privat complementar sau, de ce nu, ca alternativa la cel public.

Printre cauzele care au franat dezvoltarea asigurarilor private de sanatate sunt frecvent aduse in discutie deductibilitatea fiscala limitata a primelor de asigurare sau imposibilitatea de a incheia contracte cu unitatile medicale de stat pentru decontarea serviciilor medicale prestate asiguratului. Pe de alta parte, alternativa venita din partea clinicilor medicale private, care ofera pachete de servicii pe baza de abonament prin intermediul companiilor, este sustinuta de prevederi legislative cu privire la deductibilitatea fiscala favorabile atat angajatorului, cat si angajatului.

Ce beneficii ar putea aduce o schimbare a sistemului actual?

Pentru publicul larg, aceasta s-ar putea traduce in a beneficia de eficienta companiilor private precum si de experienta acumulata, practic, in intreaga lume. De partea cealalta, pentru companiile de asigurari, ar contribui semnificativ la atingerea masei critice, atat din punct de vedere al numarului de persoane asigurate, cat si al fondurilor acumulate, care le-ar permite doua lucruri esentiale:

• O putere de negociere sporita in relatia cu furnizorii de servicii medicale si, astfel, servicii de o calitate mai buna la un pret mai scazut;

• Posibilitatea realizarii de pasi in directia integrarii pe verticala si investitii in infrastructura medicala pe termen mediu si lung.

Trebuie subliniat, de asemenea, rolul important pe care il pot avea companiile de asigurare prin actul de educare al publicului. Asiguratorii dispun de o forta de vanzare instruita, numeroasa si cu acoperire teritoriala buna, care va intra in contact direct cu potentialul asigurat si, conform legii, ii va furniza o serie de informatii despre caracteristicile produsului oferit - un proces care va avea ca rezultat educarea publicului larg privind ingrijirea medicala.

Un sistem in care toata lumea are de castigat

In ipoteza in care primele platite pentru asigurari de sanatate private ar beneficia de deductibilitate fiscala pentru angajat si / sau angajator, efectul pentru bugetul de stat ar fi in cele din urma unul pozitiv, intrucat sumele deduse se intorc, de fapt, in economie, generand profituri si venituri impozabile din alte activitati, precum profitul impozabil al societatilor de asigurare, al prestatorilor de servicii medicale sau veniturile impozabile ale intermediarilor din asigurari. In aceasta situatie, toti cei implicati in sistem - populatia, angajatorii, unitatile medicale, asiguratorii si statul - ar avea de castigat.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari in anul 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri