Lipsa de coerenta care a caracterizat procesul de privatizare a Casei de economii si Consemnatiuni a trecut la un nou nivel. Comisia de Privatizare a Camerei Deputatilor a respins miercuri proiectul de lege privind privatizarea Loteriei, Imprimeriei si CEC-ului. Decizia vine la numai doua zile dupa ce comisia responsabila cu privatizarea bancii a prezentat o noua strategie, cea de-a treia. Intr-o prima faza ministrul Sebastian Vladescu s-a declarat nemultumit de ofertele preliminare si, in concluzie a suspendat procesul de vanzare a pachetului majoritar al CEC.

Pozitia ministrului a fost considerata atunci una "strategica" menita sa creasca valoarea "batranei doamne". In legatura cu aceasta masura , un studiu al BA-CA arata atunci ca o intarziere a privatizarii nu va face decat sa scada din valoarea CEC, care si asa face fata destul de greu concurentei in crestere.

Dupa ce premierul Tariceanu a declarat ca exista posibilitatea ca privatizarea sa fie facuta pe tiparul BCR, conducerea bancii s-a grabit sa elaboreze o strategie care potrivit presedintelui institutiei, Eugen Radulescu, "exclude intr-o anumita masura ipoteza privatizarii". Numai ca, actualul presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, membru in comisia de privatizare, a venit pe 7 martie cu o declaratie total contrara "curentului". "Ofertele finale vor fi depuse pana pe 25 aprilie inclusiv" spunea Olteanu precizand ca propunerea de amanare a fost respinsa de catre Comisie.

Noul plan prevedea vanzarea unui pachet de 85%(fata de 75%) dintre actiuni. In urma cu cateva zile planul a fost iar schimbat. Procesul de privatizare a CEC va continua prin vanzarea unui pachet de 69,9%, aici intrand si pachetul de 9,9% de actiuni care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea si a carui contravaloare va fi transferata fondului, dupa vanzare, asa cum s-a procedat si la BCR, prevede noul plan elaborat de Comisia de Privatizare a CEC. "Toata perioada asta de balbaieli nu va fi buna. E bine insa ca s-a revenit la ce era initial. Un pas inainte, unul inapoi, considera atunci Bogdan Baltazar, asociat la Baltazar, Bloom si Parvulescu.

Printre atatea schimbari vine decizia Camerei Deputatilor care practic opreste inceputul unui proces aflat deja in desfasurare. Deputatii din Comisia de Privatizare au motivat respingerea proiectului aratandu-se revoltati de faptul ca ministrul nu a fost prezent nici la alte sedinte in care au fost luate in discutie proiecte initiate de Guvern. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si secretarul de stat Catalin Doica au lipsit de la Comisia de privatizare din Camera intrucat participau la sedinta de Guvern in care s-a aprobat rectificarea bugetara, potrivit Biroului de presa al institutiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri