Actiunile emise de SIF-uri au fost intotdeauna printre stelele Bursei de Valori Bucuresti, cumuland jumatate din valoarea medie zilnica a tranzactiilor. Dar in acest an investitorii nu au avut motive de bucurie de pe urma lor, pierderile fiind importante fata de maximele istorice.
SIF-urile pareau sa aiba un an bun la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), inregistrand o crestere medie de 30% in prima luna de tranzactionare. Dar entuziasmul a inceput sa scada odata cu gafele legislative si retragerea investitorilor de la Bursa, in general, si de pe SIF-uri, in special.

Scaderea actiunilor SIF a fost alimentata, in luna februarie, de aparitia amendamentului privind pragul de detinere, conform caruia cei care detin concertat peste 1% din capitalul social al unui SIF sunt obligati sa vanda in termen de trei luni. Modificarea legislativa a avut impact asupra
investitorilor straini, care au renuntat la o parte din actiunile SIF.

Aceasta a determinat speculatorii autohtoni sa-si marcheze profiturile la preturi apropiate de maximele istorice, ceea ce a indus o tendinta de scadere a cotatiilor.

Fata de maximele istorice, preturile de la sfarsitul saptamanii trecute au fost, in medie, cu 21% mai mici. Ca urmare, investitorii care au achizitionat actiuni SIF la sfarsitul lunii ianuarie au avut pierderi importante.

Istoria se repeta

Analistii sustin insa ca situatia nu este ingrijoratoare, fiind pusa pe seama ciclicitatii pietei si a strategiei investitorilor straini fata de 2005. An in care se constata o maturizare a investitorilor, sustine Iulian Panait, presedinte al KTD Invest.

Spre exemplu, in mai 2005, indicele BET-FI scazuse cu 41% fata de maximele acelei date, iar in acest an s-a inregistrat o reducere cu numai 21% in perioada similara. Atat in 2006, cat si anul trecut, in ianuarie, piata a crescut (in mod previzibil) pe fondul unui volum de tranzactionare ridicat si al intrarii unor capitaluri straine importante, indreptate catre companii cu capitalizare ridicata si, ulterior, chiar catre companii din esalonul doi. Februarie a adus insa scaderi de proportii, care s-au perpetuat si in martie. De la sfarsitul lui martie, preturile au intrat intr-o faza de consolidare, care anul trecut a durat pana la mijlocul sau sfarsitul lunii iunie. Plecand de la aceasta premisa, se poate spera ca nu ar mai exista sanse mari de scaderi accentuate in perioada urmatoare.

Esecul AGA

O contributie majora asupra evolutiei actiunilor SIF in 2006 au avut Adunarile Generale Extraordinare pentru SIF Banat Crisana (SIF 1) si SIF Transilvania (SIF 3), care propuneau actiuni gratuit in locul dividendelor. Propunerea a determinat o crestere semnificativa a cotatiilor actiunilor SIF 1 si SIF 3, care a antrenat intreaga piata a SIF-urilor, sustine Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction. Cum era normal, nein-trunirea cvorumului si, ca urmare, neaprobarea majorarii de capital au determinat un recul pentru actiunile SIF, dar scaderea nu a durat decat o sedinta.

Odata reintroduse la tranzactionare, cotatiile lor au scazut in medie cu 1%, pentru ca vineri indicele BET-FI sa inregistreze o majorare cu 1,6%. Iulian Panait este de parere ca AGA pentru cele doua SIF-uri nu au avut influenta asupra deciziilor actionarilor mari. Aceasta a fost cauza pentru care perioada de scadere nu a durat mult, sustine presedintele KTD Invest.

Speranta moare ultima

Daca joi, prima zi de tranzactionare a actiunilor SIF dupa AGA, era asteptata scaderea cotatiilor, analistii au avut sperante pentru sedinta urmatoare, fiind simtita o tendinta de revenire. Desi vineri titlurile SIF si-au continuat, in prima parte a sedintei, tendinta usoara de scadere a preturilor, dupa jumatatea zilei aparitia multor ordine la cumparare a determinat o crestere puternica a cotatiilor pe fondul unei lichiditati ridicate. Cea mai importanta crestere a fost inregistrata vineri de actiunile SIF Oltenia (SIF 5), al caror curs s-a majorat cu 2,3% dupa scaderea cu 1,1% in sedinta precedenta.

In schimb, actiunile SIF 1 si SIF 3, pentru care nu s-a decis majorarea de capital prin acordarea de titluri gratuite, nu au avut o evolutie la fel de buna. Cotatia actiunilor SIF 3 a recuperat pierderea din sedinta de joi (-1,8%), dar nu acelasi lucru se poate spune si despre titlurile SIF 1. Dupa o scadere cu 2,1% a cursului in sesiunea de joi, vineri s-a inregistrat o revenire cu numai 1,3%.

Revenirea cotatiilor in sedinta de vineri lasa inca speranta investitorilor care au cumparat la preturi mari si care acum au pierderi. In opinia specialistilor, o importanta majora pentru conturarea unei tendinte clare va avea raportul de tara din aceasta luna. In cazul in care informatiile din raport sunt pozitive este posibil ca investitorii sa revina la cumparare, ceea ce ar imprima un trend ascendent pietei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri