Tendinta de crestere a creditelor neperformante va continua si in acest an si in 2014, fiind greu de estimat cand acestea vor atinge un maxim, iar atat timp cat imprumuturile problema se vor majora sa nu ne asteptam la o imbunatatire a creditarii, a precizat Constantin Coman, country manager la Coface Romania.
La finele lunii septembrie 2012, rata creditelor neperformante se ridica la 17,34%, cu un nivel similar inregistrat pentru persoane fizice si companii. Totodata, imprumuturile cu intarzieri la plata de peste 90 de zile ale microintreprinderilor totalizau peste 23% la jumatatea anului trecut.

Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in luna noiembrie 2012 cu 0,5% in termeni reali) fata de octombrie, pana la nivelul de 229 miliarde lei. Comparativ cu luna similara din 2011, creditul neguvernamental a inregistrat o scadere de 2,2% in termeni reali.

Online Graphing
“E greu de estimat cand creditele neperformante vor atinge un maxim, insa ceea ce se observa este ca tendinta va continua. De asemenea, bancile au devenit reticiente in vanzarea portofolilor de imprumuturi neperformante, in conditiile in care in primele 9-10 luni din 2012 s-a observat o scadere de 20-25% pe vanzarea de creante”, a explicat Coman, la conferinta de Risc de Tara Coface 2013.

El spune ca in 2013 am putea asista la externalizari de credite corporate din partea bancilor, dupa ce acestea au epuizat toate solutiile de restructurare a imprumuturilor companiilor.

“Bancile ar obtine astfel o eliberare a provizioanelor. Pretul insa nu este pe placul institutiilor de credit, nivelul acestuia fiind la 9-14%”, aratat Coman.

Anul trecut, totalul insolventelor nou deschise au fost de 23.665, in creste cu 10% fata de 2011. Potrivit Coface, numarul real al procedurilor de insolventa nou deschise in 2012 poate varia in jurul a 24.500 de firme, in urcare cu 14-15%.

Coface despre:

Cursul de schimb


Coface estimeaza in acest an un curs de 4,5-4,55 lei/euro, peste nivelul publicat ieri de BNR, de 4,3727 lei euro, pe fondul scaderii investitiilor straine, reducerii expunerilor bancilor straine pe piata locala si varfului de plata catre FMI, care se ridica la 9 miliarde euro in 2013-2014.

Compania de gestionare a creantelor a indicat ca anul trecut bancile europene si-au redus expunerea pe Romania cu 700 milioane euro.

Crestere economica


Coface prognozeaza o crestere economica de maxim 1% in 2013, iar pentru anul trecut vede un avans al PIB de 0,5%.

„Nu excludem un avans de peste 1% pentru 2013, in conditiile in care se va observa o accelerare a intrarilor de fonduri europene si o contributie mai puternica decat cea estimata a productiei agricole, respectiv un avans de la un an la altul, de peste 20%. Totodata, plafonarea exporturilor si a productiei industriale cumulate cu o evolutie timida a cererii interne completeaza imaginea unei economii care va avansa sub potential in urmatorii doi ani”, a declarat Constantin Coman.

Coface a anuntat ca va mentine ratingul Romaniei la nivelul „B”, clasa de risc care indica un mediu economic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac.

Modificarea Codului Fiscal


Recentele modificari ale Codului Fiscal vor duce la cresterea insolventelor la nivelul microintreprinderilor, arata specialistii Coface.
Guvernul a decis reducerea plafonului veniturilor pentru microintreprinderi de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent in lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depasesc acest plafon vor fi obligate sa plateasca impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013.

„Daca ne uitam la statisticile din 2012, 82% din firmele nou intrate in insolventa sunt microintreprinderi. Noile modificari din Codul Fiscal arata ca sectorul microintreprinderilor este unul sub presiune”, a mentionat Iancu Guda, business information & debt collection manager la Coface.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri