Vanzarea Bank of Cyprus va fi o misiune aproape imposibila, in contextul in care este o banca mica, iar costurile unei tranzactii de asa natura sunt destul de mari. Ca urmare, analistii si bancherii de investitii consultati de wall-street.ro considera ca cea mai probabil varianta ar fi vanzarea portofoliului de clienti si preluarea lui de catre un jucator local.
“Nu am mai vazut de mult tranzactii de banci in piata locala si de aceea sunt destul de sceptica in privinta unei vanzari a Bank of Cyprus, mai ales ca este o banca aflata intr-o situatie dificila”, a declarat pentru wall-street.ro Ioana Filipescu (foto stanga), managing director la Raiffeisen Investment.

Ea crede ca mai probabila ar fi o vanzare a portofoliului de clienti, precum in cazul tranzactiei Citi-Raiffeisen, dar si aceasta strategie va intampina dificultati serioase.

“Este o banca mica, iar costurile sunt foarte mari pentru un potential cumparator, sa faca due-diligence, dupa care sa pregateasca tranzactia. In cazul Citi, de exemplu, bancile interesate stiau dinainte despre ce fel de portofoliu discuta, dar la Bank of Cyprus nu stiu ce gasesc acolo”, a adaugat Filipescu.


Totodata, in cazul unei vanzari de portofoliu, singura variabila negociabila ar fi discount-ul, intrucat valoarea portofoliului se calculeaza foarte usor matematic.

Totusi, o banca romaneasca a depus oferta neangajanta pentru preluarea sucursalei Bank of Cyprus, dar finalizarea tranzactiei este responsabilitatea autoritatilor din Cipru, afirma seful supravegherii BNR, Nicolae Cinteza, precizand ca, in cazul unui esec, vor fi garantate depozitele de sub 100.000 de euro.

Si economistul Adrian Mitroi (foto dreapta) crede mai probabil o vanzare de portofoliu si "pretul va fi unul dintre elementele slabe" ale unei astfel de tranzactii.

"O banca este greu de vandut, ea nu este ca oricare afacere. Trebuie capitalizata mereu in cazul in care face pierderi. Pretul in cazul unei vanzari este doar o poza la minut, pentru ca un potential cumparator stie ca peste 6 luni ar putea sa aduca din nou capital", a explicat Mitroi.

El pariaza mai mult pe interesul unui jucator local, intrucat "genul acesta de sucursale, de pseudo-paradisuri fiscale, nu isi mai au locul in Europa anului 2013".

De asemenea, Mitroi avertizeaza ca noul context economic si ciclul de business actual vor face grea o vanzare fara un discount semnificativ al Bank of Cyprus. Mai mult, un potential cumparator se va uita mai mult ca oricand la calitatea portofoliului, la performanta angajatilor si la sustenabilitatea marjelor. "Acum se cauta calitate si mai putin cantitate".

Ce ar gasi un potential cumparator la Bank of Cyprus?


Bank of Cyprus nu este o banca atractiva, fiind chiar foarte putine date despre calitatea portofoliului. Chiar informatiile publicate pe site-ul bancii sunt insuficiente, ultima raportare financiara fiind pentru primele noua luni din 2012.

Astfel, Bank of Cyprus a inregistrat la noua luni o pierdere de 6,6 milioane euro, la afacerile din Romania, in comparatie cu profitul de aproape 5 milioane euro din perioada similara a anului 2011.

Banca si-a majorat provizioanele spectaculos in aceasta perioada, de la 7 milioane euro, pana la 16 milioane euro.

Insa, un lucru bun pentru sistemul bancar romanesc este chiar marimea acestei banci cipriote. Bank of Cyprus detine doar 0,7% din totalul activelor din sistemul bancar, motiv pentru care scenariul in care banca ar reprezenta un risc sistemic este foarte putin probabil.




BNR crede ca banca cipriota isi poate gasi repede cumparator

Vanzarea sucursalei Bank of Cyprus de la Bucuresti va aduce depozitele constituite la aceasta institutie sub incidenta legislatiei romanesti, suspendarea operatiunilor pana la finalizarea tranzactiei fiind negociata de saptamana trecuta de BNR cu banca centrala a Ciprului, a spus recent Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

In ceea ce priveste gasirea unui cumparator, Vasilescu este optimist si declara ca in scurt timp va fi gasit un cumparator.

"Vom afla in zilele urmatoare daca exista sau nu interes. Eu cred ca exista si va fi gasit un cumparator bun", a precizat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a aratat ca desi sunt sanse mari pentru perfectarea unei preluari in numai o saptamana, exista si posibilitatea de prelungire a operatiunii.

"Eu cred ca se va rezolva in aceasta saptamana", a conchis Vasilescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri