Prin natura activitatii lor, asiguratorii trebuie sa constituie rezerve la vanzarea unei polite, pentru a putea respecta obligatiile viitoare fata de clienti. Cu toate acestea, multe companii constituie rezerve mai mici decat este necesar, iar daunele pentru polite incheiate in trecut sunt acoperite de banii incasati din politele vandute in prezent.

Companiile de asigurari generale membre ale UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania - aveau constituite rezerve de daune cumulate in valoare de 2,05 miliarde de lei (457 de milioane de euro) la sfarsitul trimestrului trei din 2013, in usoara scadere comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate de uniune.

Defalcat, o pondere de aproximativ 71% din volumul total al rezervelor constituite in contul daunelor, echivalentul a 1,45 miliarde de lei, reprezinta sume puse deoparte pentru daunele avizate, in timp ce pentru daunele neavizate asiguratorii au alocat 599 milioane de lei. La nivelul celei mai importante clase de asigurari din Romania - asigurari de raspundere civila a autovehiculelor (raspundere civila auto obligatorie si carte verde) rezervele constituite sunt, de altfel, cele mai mari.

Astfel, pentru aceasta clasa de asigurari, asiguratorii din Romania au pus deoparte sub forma de rezerva neta de daune avizate suma de 784 milioane de lei, iar pentru rezerva neta de daune neavizate, 454 milioane de lei. In total, 1,23 mld. lei, adica peste 60% din totalul rezervelor de daune. Cu toate acestea, aceste rezerve pentru asigurari de raspundere civila auto (RCA), una dintre cele mai importante linii de afaceri pentru asiguratori, sunt in anumite cazuri si cu zeci de procente mai mici decat valoarea necesara, dupa cum au evidentiat frecvent surse din piata.

Cine sunt asiguratorii cu cel mai mult cash

Acesti bani sunt pastrati in principal la banci, sub forma de lichiditati si in titluri de stat. Faptul ca pot dispune de acesti bani in orice moment pentru a plati despagubiri, reprezinta un avantaj pentru societatile de asigurari, desi propriu-zis, rezervele nu sunt banii companiilor, ci ai asiguratilor. Asiguratorii doar ii administreaza si nu pot schimba destinatia acestor rezerve. De exemplu, nu au voie sa plateasca salarii din acesti bani, ori sa ofere imprumuturi externe entitatii comerciale.

Cele mai mari rezerve pentru daune aferente claselor de asigurari generale, de aproximativ 440 milioane de lei, le detine Omniasig VIG, urmat de Groupama Asigurari, cu un volum de 335 milioane de lei alocat rezervelor in primele noua luni aleanului trecut. Pe a treia pozitie se afla Allianz-Tiriac Asigurari cu 318 milioane de lei, iar pe locul patru gasim compania Generali Romania cu 202 milioane de lei si Uniqa Asigurari cu 176 milioane de lei.

La nivelul clasei de asigurari de raspundere civila a autovehiculelor (raspundere civila auto obligatorie si carte verde) situatia rezervelor constituite este aproximativ similara, cu Omniasig, din nou lider, avand rezerve cumulate de daune in valoare de 234 milioane de lei, urmat de Groupama cu 191 de milioane de lei, Allianz-Tiriac Asigurari, cu 181 de milioane de lei, Generali, cu 165 de milioane de lei si Astra Asigurari cu 114 milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri