Proiectul a fost lansat, ieri, cu ocazia vizitei in Romania a delegatiei Asociatiei Chineze pentru Relatii de Prietenie cu Strainatatea
La invitatia Uniunii Generale a Industriasilor din Romania si a presedintelui Uniunii, George Constantin Paunescu, a sosit in Romania delegatia Asociatiei Chineze pentru Relatii de Prietenie cu Strainatatea, asociatie care are legaturi de colaborare cu 120 de asociatii de prietenie cu China din 60 de state si care reuneste in randurile sale personalitati de marca ale societatii chineze, din sfera economica, politica si academica.

Cu aceasta ocazie ieri, in colaborare cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei, UGIR a organizat o dezbatere pentru identificarea solutiilor de colaborare intre oamenii de afaceri romani si chinezi precum si pentru lansarea unor proiecte comune de investitii. La manifestare au participat, alaturi de George Constantin Paunescu si prim-vicepresedintele CCIR, Jose Iacobescu, Wang Tieshan, insarcinat cu afaceri la Ambasada Republicii Populare Chineze, in Romania, Wang Xuanqing, consilierul economic si comercial al Ambasadei, Florea Dumitrescu, presedintele Asociatiei de Prietenie Romania-China, presedintele Camerei de Comert Romano-Chineze, Gabriel Ghelmegeanu, Lu Jian-You, vicepresedintele Federatiei Generale a Oamenilor de Afaceri Chinezi din Romania si alti reprezentanti ai asociatiilor de afaceri cu China.

In discursul sau de deschidere George Constantin Paunescu, presedintele UGIR, a subliniat importanta consolidarii relatiilor de afaceri cu China, prin prezentarea si dezvoltarea de proiecte investitionale comune". Intre Romania si China exista o legatura speciala de prietenie si colaborare. Ambele guverne incurajeaza parteneriatul intre firmele dintre cele doua tari, iar Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucuresti este un sustinator al dezvoltarii parteneriatului dintre cele doua tari. Desigur, deficitul comercial reprezinta o problema dar echilibrarea balantei comerciale este posibila doar prin lansarea proiectelor mixte de investitii. Exista domenii profitabile ce trebuiesc dezvoltate. Ma refer, in special la cel al transporturilor atat aeriene cat si la cele maritime si fluviale. Trebuie sa privim aici latura strategica a fluviului Dunarea intrucat el este cel ce asigura legatura dintre Marea Neagra si Marea Nordului. Exista pe aceasta nisa un potential comercial fantastic ce poate fi exploatat de ambele parti. Alte domenii sunt agrozootehnic, turismul si nu in ultimul rand cel al medicinii, si al medicinii traditionale, domeniu in care China are o bogata experienta. Am speranta ca vechii nostri prieteni de la Asociatia Chineza pentru Relatii de Prietenie cu Strainatatea ne vor sprijini in acest demers al nostru"- a subliniat George Constantin Paunescu.

Seful delegatiei Asociatiei Chineze, Hu Fengwei, a multumit pentru invitatia facuta subliniind faptul ca regaseste in UGIR si in asociatiile romanesti prieteni de nadejde ai Chinei. "Doresc sa va asigur de intregul nostru sprijin. Proiectele mentionate astazi de domnul presedinte Paunescu gasesc in noi un sustinator si imediat ce vom ajunge acasa in China vom prezenta planurile dumneavoastra si sunt convins ca ele vor fi puse in practica cu puternici parteneri chinezi", a mentionat Hu Fengwei.

In august misiune chineza de achizitii in Romania

La randul sau Wang Tieshan, insarcinat cu afaceri al Ambasadei Republicii Populare Chineze in Romania a confirmat preocuparea guvernelor celor doua tari de a intari relatiile comerciale punctand faptul ca rolul politicului este doar acela de a asigura conditii de dezvoltare pe o piata guvernata de principiile economiei de piata". Adevaratii promotori ii reprezinta oamenii de afaceri si va asigur de intregul sprijin al Ambasadei Chinei"- a spus Wang Tieshan. "La 1 ianuarie 2007 Romania va deveni membra a Uniunii Europene. Pozitia Chinei este clara in privinta sustinerii aderarii considerand Romania un partener strategic in relatiile cu UE"- a mai declarat oficialul chinez.

Insarcinatul cu afaceri nu a ocolit problema dezechilibrului balantei comerciale in conditiile in care pe primele 6 luni ale anului in curs valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si China au atins o valoare record de 2,6 miliarde de dolari. "Salutam declaratia presedintelui Traian Basescu in care mentioneaza ca Romania nu va impune restrictii comerciale Chinei dorind sa impulsioneze cooperarea economica intre cele doua tari. De aceea doresc sa va informez ca in luna august va sosi in Romania o puternica delegatie condusa de ministrul adjunct al Comertului din China tocmai pentru a rezolva aceasta problema a deficitului comercial. Delegatia poate fi denumita Misiune de achizitii de marfuri romanesti, ceea ce demonstreaza eforturile guvernului chinez pe aceasta linie"- a continuat Wang Tieshan.

Colaborare romano-chineza in domeniul financiar-bancar

Dincolo de latura protocolara a evenimentului, in timpul discutiilor cu reprezentantii Asociatiei Chineze pentru Relatii de Prietenie cu Strainatatea, reprezentantii UGIR au lansat partenerilor chinezi o oferta concreta. Doru Frunzulica, prim-vicepresedinte UGIR, a propus partii chineze constituirea in Romania a primei banci mixte romano-chineze si a primei societati de asigurari.

In opinia oficialului UGIR colaborarea si pe segmentul financiar bancar este absolut necesara in conditiile cresterii schimburilor economice si a dinamicii investitiilor chineze in Romania. "Vor exista proiecte de anvergura care vor trebui finantate iar acest lucru reprezinta o oportunitate pentru sectorul bancar din cele doua tari. Nu trebuie neglijat potentialul pietei asigurarilor din Romania si avantajele care le ofera o societate de asigurare-reasigurare in dezvoltarea afacerilor dintre companiile celor doua tari"- a argumentat Doru Frunzulica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri