BRD vrea sa creasca in acest an cu 4,5% pe creditare, ajungand la un sold net de 27,6 miliarde lei, si cu 7,2% pe atragerea de resurse, la 38,6 miliarde lei, iar in urma intensificarii activitatii comerciale se asteapta la sporirea venitului net bancar cu 3% si un profit peste cel de anul trecut.

Pe segmentul de retail, banca vizeaza o crestere a creditarii cu 0,8%, la 17,2 miliarde lei, iar pentru companii mizeaza pe un avans al imprumuturilor de 11,3%, la 10,4 miliarde lei, potrivit bugetului pe 2015 care urmeaza sa fie aprobat in AGA pe 9 aprilie.

In acest sens, BRD va continua sa promoveze creditele imobiliare si sa sustina productia de credite de consum pentru persoanele fizice, iar pe segmentul companiilor va dezvolta o strategie care sa vizeze cu prioritate sectorul energetic, agricultura si agro-industria, infrastructura, marii comercianti si marii exportatori.

Banca are in vedere sa regandeasca organizarea comerciala si portofoliile de clienti, ca urmare a revizuirii principiilor de segmentare a clientelei, se arata in prezentarea pregatita pentru actionari. Totodata, intentioneaza sa accelereze reorientarea tranzactiilor bancare curente de la ghiseu spre canalele alternative, informeaza Mediafax.

Pe partea atragerii de resurse, BRD isi propune sa creasca soldul depozitelor cu 7,2% in acest an, de la 36 miliarde lei la 38,6 miliarde lei. De la populatie vrea sa atraga in plus cu 6,7%, sporind portofoliul total la 22,1 miliarde lei, iar de la companii cu 7,8%, ajungand la un sold pe acest segment de 16,5 miliarde lei. Astfel, raportul credite-depozite ar urma sa se reduca de la 73% la 72%.

Per total, banca vrea sa recastige numarul de clienti pierduti anul trecut, cand portofoliul s-a redus cu 2%, la 2,34 milioane, astfel incat la finalul anului sa aiba 2,278 milioane clienti, nivel similar cu cel de la sfarsitul anului 2013. Venitul net bancar ar urma sa avanseze cu 3% ca urmare a cresterii activitatii comerciale, de la aproape 2,5 milioane lei in 2014, cand s-a redus cu 8,4%.

BRD se asteapta totodata la o crestere a marjei nete din dobanda cu circa 4%, in special datorita efectelor pozitive de strucutra, respectiv stabilizarea soldului net al creditelor si scaderea ponderii rezervei minime obligatorii fata de 2014.

Banca estimeaza ca se va reduce costul mediu de finantare, dar fara a compensa in totalitate scaderea dobanzilor la creditele companiilor si la cele de consum. Cheltuielile operationale, care anul trecut s-au redus cu 2,9%, la 1,25 milioane lei, sunt asteptate sa urce moderat anul acesta, dar sub nivelul inflatiei, prognozat la 3%.

Din totalul acestora, cheltuielile cu personalul sunt estimate sa avanseze cu 1,4%. BRD mizeza pe o scadere semnificativa a costurilor cu provizioanelor, dupa ce acestea s-au diminuat si in 2014 cu 43%, la 1,2 milioane lei, avand in vedere ca bancile au luat masuri semnificative de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane in cursul anului trecut, dar si in 2013. De asemenea, banca anticipeaza pentru acest an o rata mai scazuta a imprumuturilor neperformante.

In aceste conditii, pe fondul uneor cheltuieli mai mici cu provizioanele, banca se asteapta la o imbunatatire semnificativa a profitabilitatii fata de anul trecut, cand a raportat un rezultat de 43,24 milioane de lei. Actionarii vor discuta si vota in AGA de pe 9 aprilie repartizarea profitului.

Totodata, mandatele de administratori ale lui Dumitru Popescu si Sorin Marian Coclitu ajung la termen la 18 aprilie, astfel ca printre punctele de pe ordinea AGA se regaseste si reducerea numarului administratorilor de la 11 la 9.

Pentru Petre Bunescu, Bernardo Sanchez Incera, Didier Charles Maurice Alix si Ioan Cuzman, ale caror mandate ajung de asemenea la final, se propune prelungirea acestora pentru o perioada de patru ani. In plus, se propune numirea polonezului Slawomir Mieczyslaw Lachowski, cu o experienta de 20 de ani in sectorul bancar, pentru pozitia de administrator independent, acesta avand nevoie de aprobarea BNR.

In AGA se va supune aprobarii si remuneratia lunara individuala pentru administratorii neexecutivi pentru acest an, in valoare de 1.500 euro brut, precum si limitele generale privind remuneratiile suplimentare ale administratorilor si a directorilor, in cuantum maxim de 10,9 milioane lei brut.

BRD este a doua banca din Romania in functie de active, administrand la finele anului trecut 45,18 miliarde lei, in scadere de la 47 miliarde lei la sfarsitul anului 2013. Actiunile bancii sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, fiind cotate la 9,6 lei/titlu, in scadere cu 1,03%. Capitalizarea bancii se ridica la 6,76 miliarde lei.

Sursa foto: BRD in Bucuresti/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri