Doi soti din Iasi, clienti ai unei banci comerciale, au obtinut in instanta achitarea ratelor la un credit luat in franci elvetieni la un curs egal cu cel de la momentul incheierii contractului, instanta dispunand unitatii bancare sa restituie suma de bani achitata de cei doi ca diferenta de curs.

Potrivit avocatului Mara Alexandra Ionita, cei doi soti au incheiat in anul 2007 un contract de credit cu ipoteca imobiliara cu Piraeus Bank, suma imprumutata fiind de 40.000 de franci elvetieni. Pe parcursul derularii contractului, rata achitata de cei doi soti a ajuns sa fie dubla fata de cea stabilita initial in contract, pe fondul modificarii dobanzilor, dar mai ales a cresterii cursului franc elvetian-leu, scrie Mediafax.

In aceste conditii, sotii au decis sa dea banca in judecata, iar in aceasta saptamana instanta a dispus ca ratele sa fie platite la un curs egal cu cel de la momentul semnarii contractului. In plus, potrivit avocatei Mara Alexandra Ionita, judecatorii au decis ca banca sa restituie celor doi clienti suma de bani achitata suplimentar pe parcursul derularii contractului, in urma cresterii cursului franc elvetian-leu.

Practic, instanta a dispus ca pe toata durata derularii contractului, ratele sa fie achitate la un curs de 2,27 lei pentru un franc elvetian si restituirea catre cei doi soti a sumei de 24.984 lei, ce reprezinta diferenta de curs.

”Este o veste extraordinara. Este prima hotarare data la Iasi prin care instanta stabilizeaza cursul CHF-leu la un curs egal cu cel existent la momentul incheierii contractului de credit. Sunt bucuroasa ca exista speranta pentru persoanele care au credite in aceasta moneda, in conditiile in care plata ratelor a devenit extrem de impovaratoare”, a aratat avocatul Mara Alexandra Ionita. Recent, Tribunalul Bucuresti a decis ca o femeie sa isi plateasca creditul in franci elvetieni la cursul de schimb de la momentul semnarii contractului, respectiv 1,8894 lei/CHF, decizia nefiind definitiva.

Sursa foto: Shutterstock / Contract de leasing

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri