Legea darii in plata nu reprezinta solutia pentru clientii care nu mai pot plati creditele, a declarat Michael Szczurek, CEO ING Bank, care este de parere ca beneficiile clientilor care vor apela la aceasta lege nu compenseaza pierderile celor care vor fi afectati de ea.

“Darea in plata nu este o solutie pentru clientii care nu mai pot plati ratele, va rezolva putine probleme si va genera altele, in special clientilor noi, care ar dori sa ia imprumuturi”, a spus Szczurek, in cadrul unei conferinte. De asemenea, CEO-ul ING Bank considera ca beneficiile clientilor care vor da locuinta in plata nu compenseaza pierderile celor care vor fi afectati de aceasta lege (clientii care vor fi penalizati de banci cu avansuri mai mari la credite- n.r).

“Pentru a obtine beneficiile respective, puteau fi gasite solutii, altele decat initierea acestui proiect legislativ”, a mai spus Szczurek, adaugand ca ING Bank are o rata a executarilor silite de 0,1% anul trecut, ceea ce inseamna ca a executat 20 de garantii ipotecare: “Fiecare dintre aceste executari s-a realizat dupa discutii care au durat 3 ani si jumatate si in care am incercat sa le oferim clientilor tot felul de solutii de restructurare a datoriilor”.

Totodata, Szczurek a declarat ca banca are in vedere cateva scenarii in cazul in care legea va fi adoptata, insa nu a oferit mai multe detalii, mentionand doar ca nu vor opera multe modificari si nu vor lua nicio decizie de pe acum pentru ca nu au multi clienti in imposibilitatea de plata. “Inca sper ca, asa cum initiatorii proiectului legislativ au indicat, aceasta lege va sprijini clientii cu probleme financiare astfel incat sa fie o modalitate de a-i ajuta”.

Szczurek a adaugat ca nu crede ca darea in plata nu este un lucru bun pentru banci, insa va avea un impact mai mare asupra economiei, in general, decat asupra sistemului bancar: “Chiar si cand te uiti la pierderile potentiale ale bancilor, ele ar putea fi mari, dar comparate cu volumul creditelor pe care le-am fi putut da clientilor noi si pe care le vom pierde, cred ca pierderile bancilor sunt irelevante. Vor fi pierderi mult mai mari in economie si va exista impact asupra preturilor imobilelor, sectorului de imobiliare sau sectorului de constructii”.

Legea darii in plata a fost adoptata, luni, cu unanimitate de voturi, de senatorii, dar decizia finala apartine Camerei Deputatilor. Senatorii au decis ca programul Prima Casa sa nu fie scos de sub prevederile Legii darii in plata si, in acelasi timp, au admis amendamentului cerut de BNR care impunea un plafon maxim de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor cu destinatie de locuinta.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri