Din informatiile mele, anul viitor contributia la sistemul de pensii administrate privat va fi ori de 5,1%, ori de 5,2% cel mult. Nu se va ajunge nici acum la 5,5% din cauza deficitelor care exista in sistemul de stat de pensii. In final, aceste situatii nu vor aduce pentru cei care au intrat in sistem la 35-40 de ani, deoarece se putea intra si optional la acea varsta, o suma considerabila in ceea ce priveste Pilonul II de pensii private.

"In Romania, Pilonul II este conceput sa acopere cel mult 20% din viitoare pensie finala. De ce 20%? Pentru ca acele contributii la Pilonul II atat vor reprezenta in final. Am avut, de nefericire, doi ani cu contributii inghetate pentru acest pilon. Si anul acesta, in loc de 5,5% am ajuns la 5,1%. Din informatiile mele, anul viitor contributia la sistemul de pensii administrate privat va fi ori de 5,1%, ori de 5,2% cel mult. Nu se va ajunge nici acum la 5,5% din cauza deficitelor care exista in sistemul de stat de pensii", a declarat Ion Giurescu (foto), la o conferinta pe aceasta tema.

In opinia sa, contributia la pensiile private nu este foarte mare, dar ea este insa pe un orizont de timp foarte lung si in final va fi in principiu suficienta, dar suficienta in lume inseamna acum mai multe pilonuri de pensie privata.

"Pe langa pensiile ocupationale care domina tarile mai dezvoltate exista si acel Pilon III care este in Romania, pensiile individuale, care castiga teren insa, deoarece tinerii au inceput sa isi dea seama de necesitatea investirii in timp cat mai indlungat pentru momentul iesirii la pensie. Ce se intampla in lume?Se incearca o crestere a varstei de pensionare. Se va ajunge intr-un timp destul de scurt, ma refer la 10-15 ani la 70 de ani in anumite tari si datorita sperantei de viata", a mai spus Ion Giurescu.

Vicepresedintele ASF a mai subliniat ca, din cauza, veniturilor scazute, "foarte multi dintre cei care ies la pensie isi cauta in continuare locuri de munca, pentru ca nu le ajunge suma care le revine in momentul pensionarii".

Sursa foto: Media XPRIMM

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri