Dobanzile vor ramane in prima parte a acestui an la un nivel redus, apropiat celui actual, insa ulterior accelerarea inflatiei va antrena si "o miscare in sus" mai ampla a dobanzilor, a afirmat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Banca centrala se asteapta ca inflatia, dupa ce a inchis anul trecut la -0,5%, sa se situeze la finele acestui an la 1,7%.

Robor se afla in prezent la un nivel foarte redus, de aproximativ 0,8%, dupa ce anul trecut a atins minimul istoric, in septembrie si octombrie, la 0,68%.

In prima parte a anului, indicele Robor la 3 luni ar urma sa varieze in jurul nivelurilor actuale, a spus guvernatorul.

"Daca va referiti la aceste variatii, categoric ne asteptam la ele. Vor fi si in sus si in jos in jurul nivelurilor actuale. Cel putin in prima parte a anului actual cam pe acolo vor fi", a declarat Mugur Isarescu intr-o conferinta pentru prezentarea raportului trimestrial privind inflatia.

Indicele Robor reprezinta costul banilor in piata interbancara, unde bancile isi imprumuta intre ele bani pentru reglarea necesarului de lichiditate. Robor la 3 luni este utilizat ca referinta pentru o parte mare a creditelor acordate populatiei. La acest indice se adauga marja bancii.

Ce se intampla pe termen mai lung

Dupa prima parte a anului, revenirea inflatiei in teritoriu pozitiv va determina o crestere a dobanzilor mai accentuata comparativ cu miscarile inregistrate in ultima perioada, intr-un interval de cateva zeci de puncte de baza.

"Daca ne referim la cresteri mai mari si nu de 0,2 puncte, cresteri semnificative, inclusiv apropierea in piata a dobanzilor de dobanda de referinta a a bancii nationale, pe masura ce inflatia se va amplifica, va fi perceputa ca atare de catre societate, de catre public, (...) binenteles ca dobanzile vor avea o miscare in sus", a declarat Mugur Isarescu.

Pentru sfarsitul acestui an, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 1,7%, iar pentru finele anului urmator de 3,4%. Anterior, prognoza pentru 2017 se situa la 2,1%, iar cea pentru 2018 la 3,2%.

Reducerea estimarii privind rata de crestere a preturilor la finele acestui an a fost determinata de eliminarea unor taxe nefiscale incepand cu 1 februarie 2017, precum si de persistenta efectului reducerii tarifelor RCA operate in noiembrie 2016, in cea mai mare parte a anului 2017.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri