Romania are cel mai mic buget national, ca procent din produsul intern brut (PIB), iar ponderea veniturilor bugetare va creste doar printr-o schimbare a filosofiei vis-a-vis de scaderile de taxe si prin reducerea evaziunii fiscale, a declarat joi presedintele administratorului de fonduri de pensii BCR Pensii, Radu Craciun, in cadrul unui summit organizat de fundatia Romanian Business Leaders (RBL).

Veniturile bugetului consolidat au fost de 223,7 miliarde lei anul trecut, aproape 28% din PIB-ul estimat pentru 2016, cel mai mic procent din Uniunea Europeana. Situatia se va schimba doar printr-o reducere a evaziunii fiscale si printr-o schimbare a atitudinii fata de scaderile de taxe, considera economistul.

”Antreprenorii ar trebui sa spuna ”stop” taierilor de taxe. Nu putem sa avem si autostrazi si taxe mici. Totodata, trebuie luate masuri impotriva evaziunii fiscale”, a afirmat Craciun, conform News.ro.

Din cauza veniturilor bugetare foarte mici, ponderea sumelor alocate Apararii ceste mai mare decat in state mai bogate, dar care au venituri bugetare raportate la PIB mult mai mari. ”Avem alocat 6,3% din veniturile bugetare pentru Aparare, in timp ce o tara ca Marea Britanie are alocat 5,8%”, a spus Craciun.

El considera ca este normal ca Europa sa aiba doua viteze, cat timp exista state ca Romania care sunt in afara tabloului in ceea ce priveste calitatea guvernantei, iar pe plan intern exista multe decizii proaste. Economistul a avertizat ca politicile fiscale din Romania nu au avut un rol in stabilizarea evolutiei economiei, ci doar au potentat cresterea economica, ceea ce sporeste riscul unor evolutii foarte volatile.

”Noi am mai fost aici, cand economia si consumul cresteau cu cifre record. Problema este ca si volatilitatea econonomiei este una dintre cele mai mari. Avem crestere record, dar si cifre record de recesiune”, a avertizat Craciun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri