Modificarea sistemului de impozitare a veniturilor populatiei, in forma prezentata de Ministerul Finantelor Publice, nu poate fi realizata atat de repede incat sa se aplice din 2018. In plus, implica o birocratie excesiva si un minus la veniturile bugetare de 3,2% din PIB anul viitor, sustin specialistii EY Romania.

“O modificare fiscala de asemenea amploare nu poate fi facuta intr-un orizont de timp atat de scurt (pentru a se implementa din 2018), atat timp cat nu avem capacitatea administrativa de a gestiona un asemenea sistem”, a explicat Gabriel Sincu, director executiv EY Romania, Departamentul de asistenta fiscala si juridica.

Referitor la renuntarea la impozitatea la sursa, rerezentantul EY Romania a precizat ca, la nivelul Coalitiei pentru Deazvoltarea Romaniei, s-a facut un calcul din care reiese ca, in 2018, an in care nu se vor incasa bani din impozitul pe veniturile persoanelor fizice, veniturile bugetare vor fi mai mici cu 3,2% din PIB, respectiv 10% din totalul veniturilor bugetare.

Cine va castiga din acest sistem?

Pe de alta parte, Sincu a precizat ca inclusiv in Statele Unite ale Americii se discuta intens despre renuntarea la actualul sistem de impozitare, care presupune completarea unei declaratii de venit care are 40 de pagini, si trecerea la cota unica de impozitare. El sustine ca s-au realizat si calcule in acest sens din care a reiesit ca aplicarea cotei unice ar aduce mult mai multi bani la buget, dar ar fi si pentru contribuabili mai avantajos.

“Pentru noi, sa revenim acum la un sistem care presupune mai multa birocratie, mai multa munca… Nu stiu cine va castiga!”, a precizat Sincu.

La randul sau, Claudia Sofianu, partener in cadrul EY Romania, responsabila cu divizia de impozit pe venit si contributii sociale, a explicat ca Romania este printre cele trei tari din lume (alaturi de Brazilia si China) care nu aplica o impozitare anuala a veniturilor persoanelor fizice care lucreaza in alte tari, desi s-a cerut acest lucru mult timp.

“In Romania, aceste venituri se declara lunar, iar impozitul se plateste la fel. De 10 ani discutam cu autoritatile romane sa aplicam pentru acesti contribuabili un regim de depunere anual. Nu s-a dorit, pe motiv de colectare. Deci nu s-a dorit pentru un numar foarte mic de persoane, iar acum se vrea sa se extinda acest sistem la toata lumea?”, a subliniat Sofianu.

Statul ar fi avut alte prioritati in administrarea taxelor

Reprezentantii EY au mai spus ca acest sistem ar presupune multe probleme de administrare, iar statul ar fi avut si alte prioritati in domeniul administrarii taxelor.

“Cred ca o prioritate ar fi fost introducerea cotei unice de impozitare, pentru ca nu am avut niciodata o cota unica (imobilele, dividendele, bursa etc. au avut diverse cote de impozitare). O alta prioritate ar fi fost un sistem de contributii sociale platite la toate veniturile, insa cu plafon”, a mai spus Gabriel Sincu.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri