Iminenta crestere a dobanzilor, indelung anticipata de principalele institutii financiare interne si internationale, gaseste bancile romanesti pe pozitie, insa doar cand este vorba de creditele nou acordate clientilor, pentru care au majorat dobanzile in utimul an. Nu este, insa, si cazul depozitelor, pentru care, in ultimele 12 luni, s-au acordat dobanzi din ce in ce mai mici.

Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), daca in urma cu un an (mai 2016) bancile locale atrageau depozite noi de la populatie cu dobanzi, in medie, de 1,09% pe an, in mai 2017 media era de 0,8% pe an.

Proportia sacaderii dobanzilor se mentine pe majoritatea scadentelor. Singura exceptie o constituie depozitele constituite pe perioade cuprinse intre unu si doi ani, pentru care bancile au acordat dobanzi in crestere in ultimul an, de la o medie de 1,77% pe an la 1,97% pe an.

O situatie similara se regaseste si in cazul depozitelor in euro, unde bonificatiile acordate de banci populatiei au scazut, in ultimul an, de la o medie de 0,42% la 0,3%, aici insa ratele practicate de banci fiind influentate de indicatorul Euribor.

Dobanzile acordate companiilor, la minime istorice

Nici cu companiile bancile nu au fost mai generoase in ultima perioada, si aici dobanzile diminuandu-se, pe medie, pana la 0,16%, nivel minim istoric.

In schimb, la creditele nou acordate, in lei, dobanzile au inceput sa urce incet dar sigur, cu mult peste cresterea indicatorului de referinta ROBOR.

Pentru finantarile in moneda nationala acordate populatiei in ultimele 12 luni, media dobanzilor a urcat de la 6,58% pe an, in mai 2016, la 7,23% pe an, in mai 2017, conform datelor BNR.

Creditele de consum s-au scumpit cel mai mult in ultimul an

Cea mai mare crestere s-a remarcat la creditele de consum, in lei, pe perioade mai mari de 5 ani, caz in care media dobanzilor a urcat cu peste 1,5 puncte procentuale, de la 5,07% pe an in mai 2016 la 6,72% pe an in mai 2017.

In schimb, pentru scadente sub un an, media dobanzilor s-a redus aproape la jumatate, in perioada analizata, de la 9,81% pe an la 5,64% pe an.

La creditele pentru locuinte, in lei, bancile au perceput, de asemenea, dobanzi mai mari in ultimul an. Spre exemplu, pe scadente mai mari de 10 ani, media dobanzilor a urcat de la 3,28% pe an la 3,52% pe an.

Si la creditele in euro, bancile au majorat dobanzile in ultimele 12 luni, insa doar la imprumuturile de consum. In acest caz, cel mai mult au urcat dobanzile la creditele acordate pe perioade cuprinse intre unu si cinci ani, de la 4,83% pe an la 7,13% pe an.

La imprumuturile in euro pentru locuinte, insa, dobanzile au scazut usor in perioada analizata, insa este putin relevant avand in vedere ca majoritatea bancilor au scos din oferta finantarile in moneda europeana, iar creditele Prima Casa se acorda exclusiv in lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri