Banca daneza Danske Bank estimeaza o depreciere a leului cu 8,5% in urmatoarele trei luni, pana la 3,55 lei/euro, care se va adanci ulterior pana la 3,60 lei/euro, evolutie similara cu a lirei turcesti, dar diferita fata de celelalte monede din regiune, potrivit unui raport al bancii publicat luni.
Analistii de la Danske Bank anticipeaza o depreciere a monedei nationale a Romaniei pana la 3,60 lei/euro in sase luni, nivel care ar urma sa se mentina si peste 12 luni. Desi Danske Bank nu ofera o lamurire privind prognoza sa despre evolutia leului, explica deprecierea lirei turcesti, singura moneda din regiune care, in tandem cu leul, ar urma sa piarda teren in fata euro, prin probleme politice.

Fata de moneda americana, leul ar urma sa se deprecieze de la 2,43 unitati/dolar in prezent pana la 2,57 lei/dolar peste trei luni si pana la 2,61 lei/dolar in urmatoarele sese luni. Moneda romaneasca ar urma sa fie cotata cu 2,81 unitati/dolar peste 12 luni, se arata in raportul consultat de NewsIn.

Deprecierea leului fata de moneda americana ar urma sa vina pe fondul unei intariri a dolarului fata de euro, de la 1,35 unitati/euro in prezent la 1,28 dolari/euro peste 12 luni, dupa ce se va fi atins o cotatie de 1,38 dolari/euro atat peste trei luni, cat si in peste sase luni, potrivit estimarilor Danske Bank.

In prezent, leul este cotat pe piata valutara romaneasca in apropiere de 3,27 unitati/euro, iar o cotatie de 3,60 lei/euro nu a mai fost atinsa de 11 luni, adica din 27 iunie 2006, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat pentru ultima data un curs oficial de peste 3,60 lei/euro (3,6067 lei/euro).

Pentru dolar, un curs de 2,61 lei/dolar a fost afisat pentru ultima oara acum trei luni si jumatate (2,6105 lei/dolar in 13 februarie din acest an), iar o cotatie de 3,81 unitati/dolar nu s-a mai inregistrat de sapte luni (2,8188 lei/dolar in 24 octombrie 2006).

Estimarile Danske Bank in privinta monedei romanesti, care ar urma sa se deprecieze cu circa 10% in urmatoarele sase luni, nu au echivalent in randul altor monede din regiune, cu exceptia lirei turcesti, pentru care analistii bancii daneze anticipeaza o depreciere in urmatoarele sase luni cu circa 17% pana la 2,10 unitati/euro, de la 1,79 unitati/euro in prezent.

"Situatia politica are in continuare un rol determinant asupra pietelor din Turcia, insa pana in prezent acestea au rezistat bine la vestile proaste venite dinspre politica. Ne indoim ca acest lucru va continua, iar o accentuare a aversiunii la risc din partea investitorilor va avea probabil un impact puternic asupra pietelor din Turcia", se arata in raport.

In privinta situatiei economice, Turcia (nr. ca si Romania, de altfel) se confrunta cu o accentuare a deficitului comercial, estimat in raportul Danske Bank la 4,4 miliarde dolari pentru luna aprilie, fata de 4,1 miliarde dolari in martie.

In schimb, cotatia forintului ar urma sa ramana stabila in urmatoarele 12 luni, la 250 unitati/euro, iar zlotul se va aprecia cu circa 3%, de la 3,81 unitati/euro in prezent la 3,70 zloti/euro peste sase luni, cotatie care ar trebui sa se mentina si peste 12 luni, estimeaza Danske Bank.

Danske Bank a surprins pietele financiare din zona in 23 martie, cand a estimat o schimbare de directie a perspectivei de rating si chiar a calificativului de tara, pentru un grup de sase tari, de catre marile agentii specializate. Numitorul comun al economiilor care ar fi intrat in vizorul agentiilor de rating era deficitul masiv de cont curent. Actiunile ulterioare ale marilor agentii au confirmat estimarea Danske Bank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri