Bancile din Romania s-au extins puternic in 2007, facand investitii care au dus la scaderea profitabilitatii in sistemul bancar romanesc, in ciuda faptului ca, in termeni nominali, profitul cumulat al bancilor in primele noua luni a fost peste nivelul inregistrat in intervalul similar din 2006.
Cu toate ca indicatorii de profitabilitate au scazut, in termeni nominali, profitul net acumulat in sistemul bancar romanesc in primele noua luni ale acestui an a fost de 1,888 miliarde euro, usor peste cele 1,743 miliarde euro din intervalul similar din 2007. Profitul cumulat al bancilor ajunsese la 2,2 miliarde euro la sfarsitul lui 2006, scrie NewsIn.

"Bancile se extind, fac angajari, din acest motiv profitabilitatea lor a scazut. Numarul angajatilor din sistemul bancar a urcat de la 56.799 persoane la sfarsitul lunii septembrie din 2006 la 63.487 dupa primele noua luni din 2007", declara, la inceputul lunii noiembrie, prim viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu.

De asemenea, solvabilitatea in sistemul bancar a scazut la 14,03% in septembrie 2007 fata de o rata de 18,12% la sfarsitul anului trecut, arata datele bancii centrale. Rata capitalului propriu a scazut in septembrie 2007 pentru prima data sub 8%, pana la 7,91%, fata de un raport al capitalului propriu la active de 8,63% la finalul lunii decembrie din 2006.

Marile banci s-au extins puternic in acest an si vor sa continue la fel in 2008

Multi dintre principalii jucatori din piata bancara si-au extins retelele de sucursale si agentii cu zeci sau chiar sute de noi unitati. BCR a deschis, in acest an, peste 80 de unitati, ajungand, in prezent, la peste 550 de sucursale si agentii pe teritoriul tarii, in majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori. BCR a incheiat anul trecut cu o retea de 473 de unitati. BRD - Groupe Societe Generale a deschis, in acest an, aproximativ 100 de noi unitati, ajungand la o retea de peste 700 de sucursale si agentii.

Raiffeisen Bank deschisese, de la inceputul lui 2007 pana in luna septembrie, aproape 120 noi unitati, dupa ce a incheiat anul trecut cu o retea de 265 de unitati. Raiffeisen Bank Romania avea la 30 septembrie 2007, o retea de 382 de unitati si 5.506 angajati.

UniCredit Tiriac Bank, a patra banca de pe piata romaneasca dupa active, are, in prezent, o retea de 141 de unitati. Dupa fuziunea UniCredit Romania si a HVB Tiriac Bank, finalizata la jumatatea acestui an, cele doua banci aveau, in total, 132 sucursale.

Alpha Bank Romania, subsidiara din Romania a grupului financiar elen Alpha, ajunsese, la sfarsitul lunii octombrie, la o retea de 101 unitati, dupa deschiderea a 31 de puncte de vanzare de la inceputul lui 2007.

Pentru 2008, mai multe banci au anuntat extinderi. BCR tinteste, pentru 2008, sa ajunga la o retea de 700 de unitati, de la peste 550 in prezent, iar UniCredit Tiriac si-a propus deschiderea a inca 70 de noi sucursale. Tot pana la finalul lui 2008, presedintele executiv al Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, spune ca banca intentioneaza sa deschida cate o unitate pentru fiecare zi lucratoare, adica 250 de unitati.

Volksbank Romania vrea sa isi extinda reteaua de sucursale pana la 200 de unitati in 2008, de la cele 135 de unitati pe care le estimase pentru sfarsitul lui 2007, si sa isi creasca de cel putin doua ori si jumatate numarul de francize, de la cele 90 de astfel de agentii la finalul acestui an. Banca opera, la sfarsitul lunii septembrie a acestui an, prin 123 de unitati si 75 de francize la nivel national.

Noi intrari pe piata bancara

Numarul bancilor din Romania a crescut in acest an cu 4, pana la 43, dupa deschiderea unei subsidiare a grupului portughez Millennium bcp, a patru sucursale de banci straine si fuziunea prin absorbtie a bancii HVB Tiriac cu Unicredit Romania.

Dintre cele 43 de banci care sunt autorizate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) in prezent, ultima care a primit aprobarea, pe 20 decembrie 2007, este Depfa Bank. Aceasta isi poate incepe activitatea in luna februarie a anului viitor. Banca irlandeza Depfa Bank este, din octombrie 2007, o subsidiara a Hypo Real Estate Group, rezultata in urma unei separari de grupul financiar-bancar HVB, in 2003.

La sfarsitul anului trecut, in Romania erau autorizate 39 de banci, dintre care ultima, Bank of Cyprus, a primit aprobarea in decembrie 2006. De atunci, pe piata romaneasca s-a lansat Millennium Bank, subsidiara a grupului portughez Millennium bcp, in octombrie 2007, si au fost deschise sucursalele bancilor La Caixa, Fortis Bank si Finicredito, subsidiara a grupului financiar portughez Finibanco.

Banca libaneza Blom Bank, care activa deja pe piata romaneasca printr-o sucursala a subsidiarei din Egipt, a deschis, in decembrie 2007 o sucursala a subsidiarei franceze, Blom Bank France Paris - Sucursala Romania, care a fost inregistrata de banca centrala in luna octombrie.

Ca urmare a deschiderii noii unitati la inceputul lunii decembrie, sucursala din Romania a Blom Bank Egypt S.A.E. Egypt a fost inchisa, potrivit reprezentantilor Blom Bank. Noua banca are statut de sucursala a unei institutii de credit din alte tari membre ale Uniunii Europene si a fost a noua de acest fel inregistrata in Romania.

ABN Amro Bank NV - Sucursala Romania a fost a zecea astfel de institutie autorizata de BNR la jumatatea lunii noiembrie a acestui an, cu toate ca grupul ABN Amro este prezent in Romania din noiembrie 1995, prin subsidiara ABN Amro Bank Romania.

ABN Amro a fost achizitionata in octombrie 2007 de consortiul format din Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander pentru aproximativ 70 miliarde euro, iar diferitele segmente de activitate ale ABN Amro urmeaza sa fie impartite intre cele trei banci. Activitatile desfasurate de banca in Romania vor fi preluate pe parcurs de Royal Bank of Scotland.

Finicredito a deschis in Romania a 11-a sucursala a unei banci dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, inregistrata in registrul institutiilor de credit din 28 noiembrie 2007. A douasprezecea si cel mai recent deschisa sucursala a unei banci dintr-un stat membru UE in Romania este cea a grupului irlandez Depfa Bank.

Millennium Bank Romania, singura subsidiara a unui grup strain lansata pe piata romaneasca in acest an, si-a inceput oficial activitatea pe 11 octombrie 2007, prin lansarea simultana a 39 de sucursale in Bucuresti si in alte opt orase din tara.

Pe de alta parte, din calcule a iesit banca HVB Tiriac, ca urmare a fuziunii prin absorbtie cu Unicredit Romania, finalizata la jumatatea acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri