Piata bursiera a mers ieri greoi, valoarea tranzactiilor fiind mai scazuta decat cea de vineri. Ea a fost de doar 80,17 miliarde de lei (2,21 milioane de euro). Asa cum majoritatea celor din piata se asteptau, variatiile de pret au fost mici, orientate in majoritatea cazurilor spre minus, din cauza reticentei posibililor cumparatori de a risca un plasament bursier in aceasta perioada.
Bursa merge in acest ritm impiedicat, fiind descurajata de lipsa banilor din piata, de numarul mic de evenimente care anima piata pe perioada verii, de neclaritatile legate de impozitarea profitului din vanzarea actiunilor, de intarzierea ridicarii pragului de detinere la SIF-uri, si chiar de catre retragerea din piata a clientilor mai mici, care-si redirectioneaza fondurile penntru cheltuieli de vacanta.

Lichiditatea este influentata negativ de o multime de factori, este de parere Iulian Buturuga, de la Bucuresti Global Invest. Cel mai important dintre acestia este dat de lipsa cumparatorilor, in principal a nerezidentilor, tinuti departe de Bursa din Bucuresti de perspectivele neclare ale tarii noastre. Posibilitatea ca Romania sa fie tinuta inca un an in afara Uniunii Europene face ca banii din strainatate sa nu se inghesuie la Bursa romaneasca.

Alti factori care afecteaza evolutia BVB sunt dimensiunea mica a acesteia, mai exact lipsa actiunilor noi, si asteptarea de catre investitori a fuziunii cu Rasdaq, si ulterior cu Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu. Lipsa noutatilor afecteaza nivelul de tranzactionare atat din cauza lipsei de actiuni, cat si din cauza elementului emotional, investitorii asteptand de fiecare data surprize placute de la noile titluri listate.

Sunt putine elementele pe care brokerul le vede ca posibile motive de schimbare a trendului la BVB in aceasta vara. Primul dintre ele este aparitia ofertei publice initiale Flamingo, la sfarsitul lunii, urmata de listarea la Bursa a companiei, cel mai probabil pana in luna septembrie, daca lucrurile merg bine.

Un alt moment important va fi denominarea leului, atunci cand o parte din preturile actiunilor ar putea creste din motive mai degraba tehnice.

Cel mai important eveniment pentru piata de capital, ca si pentru restul economiei, va fi Raportul din toamna al Uniunii Europene.

In cazul in care acesta va fi pozitiv si va consfinti aderarea Romaniei la UE la inceputul lui 2007, Bursa de Valori Bucuresti va deveni din nou atractiva pentru investitorii straini. Altfel, e greu de spus care va fi directia in care se va indrepta.

Spre sfarsitul zilei, au aparut mai multi vanzatori

In ceea ce priveste sedinta de ieri a BVB, aceasta a fost din nou una linistita. Mihaela Petre, de la Active International, spune ca spre sfarsitul zilei, au aparut mai multi vanzatori, ceea ce a facut ca scaderea totala sa fie mai mare. Ea este de parere ca si maine sunt sanse mari ca piata sa-si continue scaderea, in conditiile aceleiasi lichiditati reduse. Trecerea datelor de referinta pentru dividende si pentru majorarile de capital ale companiilor cotate le face mai putin atractive, iar acest lucru e resimtit mai ales de cele care si-au marit capitalul social in aceasta primavara, cum sunt Banca Transilvania si Impact. Potrivit brokerului de la Active, piata este foarte monotona in acest moment, insa pretul este unul bun pe termen mediu si lung, avand in vedere valorile scazute la care au ajuns actiunile. Actorul zilei la BVB a fost Banca Transilvania, ale carei actiuni au scazut din nou sub pretul de 7.000 lei, atingand si cea mai mare valoare a tranzactiilor, 23,7 miliarde lei (mai bine de un sfert din total). S-a remarcat si Alro Slatina, care a continuat sa urce, datorita majorarii de capital anuntate saptamana

trecuta. Din cele patru companii care impart 80% din indicele BET, trei au scazut (Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare si Petrom), iar una nu a fost tranzactionata (BRD), astfel ca indicele a avut un minus de 2,31%. SIF-urile au scazut si ele, chiar daca mai putin, recordul venind de la SIF Muntenia, cu un minus de 2,4%. Per total, ele au scazut cu 1,47%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri