Bursa a inceput saptamana cu motoarele la turatie minima, dupa cum s-au exprimat brokerii de la Prime Transaction. Sedinta de ieri a fost atat de apatica incat tranzactiile efectuate nu au atins nici macar valoarea de 90 de miliarde, ci doar 87,9 miliarde de lei.
De altfel, nu mai surprinde pe nimeni aceasta stare de fapt. 2005 este un an de sacrificiu pentru piata de capital romaneasca ne-a declarat, resemnat, un broker, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Balbaielile politice, impozitul pe castigul din actiuni, denominarea sunt aspecte care au afectat negativ Bursa, a adaugat el.

Majoritatea brokerilor explica activitatea redusa de pe piata prin lipsa banilor, mai ales a investitiilor straine. Poate, daca vor aparea emitenti noi in piata, aceasta sa devina atractiva pentru straini, spune un broker.

Nici macar oferta Flamingo nu a trezit jucatorii din amortire. Unii intermediari din piata considera ca pretul unei actiuni Flamingo, pret care se va fixa intre 18.000 si 24.000 lei, este cel corect in raport cu valoarea companiei si ca nu fac nici o afacere daca vor cumpara.

Sunt si investitori nemultumiti de oferta companiei de IT, deoarece pretul este prea mare. De altfel, multi intermediari de tranzactii sunt de parere ca splitarile de actiuni, proces in urma caruia pretul devine mai mic, ar putea trezi cat de cat piata.

Pana la noi evenimente insa, indicii bursieri se chinuie sa treaca pragul variatiei negative. Si ieri, BET si BET-C a inchis cu o crestere de 0,4%, in timp ce BET-FI a scazut cu 0,5%. Cel mai traznactionat emitent de la categoria I a fost Petrom (SNP), cu un volum de 2,5 milioane de actiuni transferate, la valoarea totala de 24,3 miliarde de lei. Pretul unei actiuni s-a mentinut la valoarea din sedinta precedenta, de 3.990 lei/ actiune.

Banca Transilvania (TLV) a urmat in preferintele jucatorilor, cu 1,1 milioane de titluri tranzactionate si cu un rulaj de 8,7 miliarde de lei.

Valoarea unei actiuni a crescut cu 1,3%, depasind astfel pragul suport de 7.000 lei cu 300 de lei. La categoria a II a, Rompetrol Rafinare (RRC) s-a mentinut cel mai lichid, fiind transferate 2,6 milioane de titluri, la valoarea de 2 miliarde de lei. Pretul unui titlu a inchis la 799 lei, cu 1% mai mult.

Brokerii cred ca 2005 este un an de sacrificiu pentru piata de capital romaneasca

SIF-urile n-au prea prezentat interes, astfel ca in aceasta piata s-au inregistrat scaderi. Titlurile SIF 5 Oltenia, cel mai tranzactionat emitent al sedintei, s-au depreciat cu 1,5%, ajungand la 12.600 lei/actiune.

SIF 2 Moldova a scazut, de asemenea, cu 0,9%, cursul situandu-se la nivelul de 10.700 lei/actiune. Doar SIF 4 Muntenia a inregistrat o crestere, de 0,5%, 8.550 lei/actiune, in conditiile in care s-au tranzactionat doar 603.000 de titluri, cu un rulaj de 5,2 miliarde de lei. Valoarea unui titlu SIF 3 a ramas aceasi, de 12.900 lei/actine. Si actiunile Sicomed s-au mentinut la nivelul din sedinta precedenta, de 7.000 lei/actiune.

Brokerii afirma ca societatile petroliere si cele bancare vor avea evolutii bune pe piata, chiar daca investitorii vor continua sa aiba o atitudine rezervata, asadar tranzactiile vor fi reduse.

Tot specialistii spun ca Bursa si-ar putea reveni abia in septembrie, cand investitorii se vor fi obisnuit cu leul greu si cand vor aparea emitenti din alte sectoare importante, cum ar fi utilitatile.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri