Austriecii de la Erste au anuntat numirea noului presedinte al BCR chiar in ziua in care au fost publicate rezultatele financiare pe 2007 in standarde romanesti de contabilitate.
Viitorul presedinte executiv al celei mai mari banci dupa active din Romania, britanicul Dominic Bruynseels (foto), vine de pe o functie de top management in banca Barclays si isi va prelua atributiile pe 1 iulie, dupa primirea avizului bancii centrale.

Pana in momentul preluarii functiei de presedinte executiv, Bruynseels va deveni din 1 mai consilier al comitetului executiv, calitate in care va colabora strans cu actualul presedinte executiv, Manfred Wimmer, pentru a asigura transferul atributiilor.

"Consiliul de supraveghere al Bancii Comerciale Romane (BCR) l-a numit pe Dominic Bruynseels (48 de ani) presedinte executiv al BCR", se spune in comunicatul bancii, care mentioneaza ca numirea este in conformitate cu planurile anuntate atunci cand Manfred Wimmer a preluat in decembrie 2007, cu titlu de interimat, functia de presedinte executiv al BCR.

"Numirea domnului Bruynseels in functia de Presedinte executiv survine ca urmare a incheierii Programului de Integrare si Dezvoltare din BCR in aprilie 2008 - conform calendarului prevazut, de 12-18 luni", se mai arata in comunicatul BCR.

Actionarii Bancii Comerciale Romane (BCR) au aprobat, vineri, repartizarea profitului din 2007 si fixarea unui dividend de 0,46678484 lei/actiune, in crestere cu aproape 0,54% fata de cel 0,46427922 lei/actiune aferent anului 2006.

BCR a obtinut anul trecut un profit net de 491,88 milioane lei (stabilit conform Standardelor Romanesti de Contabilitate – RAS), iar valoarea dividendelor propuse spre distribuire este de 369,9 milioane lei si reprezinta 40% din profitul anual net stabilit in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), conform actului constitutiv al BCR.

Profitul net al BCR, calculat in IFRS, a crescut anul trecut cu 22,3%, la 924,8 milioane lei (276,5 milioane euro), in timp ce profitul net al actionarului majoritar al BCR, banca austriaca Erste, a avansat cu 26% pana la 1,174 miliarde euro, peste asteptari si obiective.

Cine este noul sef de la BCR


Potrivit biografiei publicate de BCR, Bruynseels si-a inceput cariera bancara in cartierul de afaceri City din Londra si a ocupat diverse pozitii in banca Barclays timp de 27 de ani, incepand de la nivel de sucursala, apoi la nivel regional, central si international. El a fost responsabil de planificarea financiara si operationala, precum si de dezvoltarea retelei si a canalelor de distributie integrate.

"Am fost impresionat de oamenii pe care i-am intalnit la Erste Bank si BCR, ca si de pozitia excelenta pe care banca o are pe piata", a spus Bruynseels, cu ocazia anuntului numirii sale in noua functie.

In perioada 1997-1999, Bruynseels a fost director financiar responsabil de afacerile Barclays din Africa, Caraibe, Orientul Mijlociu si America Latina, pentru ca in 1999 sa devina presedinte executiv al Barclays Africa si Orientul Mojlociu, responsabil pentru 12 subsidiare din regiune. Ultima pozitie detinuta de Bruynseels a fost cea de senior executive director al diviziei Barclays de retail si corporate banking global in piete emergente.

Intre 2005 si 2007, Bruynseels a condus procesul de achizitie si integrare a bancii sud-africane Absa in grupul Barclays si a facut parte atat din consiliul de supraveghere, cat si din comitetul executiv al Absa.

"Pe baza experientei sale in tarile emergente, domnul Bruynseels a avut rezultate impresionante in construirea unui grup de banci retail, cu practici moderne de retail si corporate si standarde excelente de servire", este caracterizat viitorul sef al BCR de catre Andreas Treichl, presedinte al consiliului de supraveghere al BCR.

"Consideram ca este alegerea ideala pentru pozitia de presedinte executiv si ca BCR si Erste Group vor beneficia din plin de gandirea sa strategica si de executia impecabila", a mai spus Treichl, citat in comunicatul BCR.

Actualul presedinte executiv al BCR, Manfred Wimmer, se va intoarce la sediul central al Erste Bank in a doua jumatate a acestui an, pentru a prelua o pozitie executiva in cadrul grupului austriac, a mai anuntat BCR.

Bruynseels preia conducerea BCR intr-un moment in care cea mai mare banca romaneasca dupa active isi finalizeaza programul de restructurare. Presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, care este si presedinte al consiliului de supraveghere al BCR, a fixat - intr-o conferinta ce a avut loc luni - ca tinte pentru banca ajungerea din urma a principalului sau concurent, BRD-Groupe Societe Generale, care a depasit anul trecut BCR in termeni de profit si de extindere a retelei, desi are active semnificativ mai mici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri