Piata bancara din Europa Centrala si de Est (ECE) va inregistra o scadere a numarului de fuziuni si achizitii in intervalul 2008-2010, in contextul in care eforturile bancilor se vor concentra pe cresterea organica, estimeaza economistii grupului financiar UniCredit, potrivit NewsIn.
Astfel, strategiile de crestere din sectorul bancar in tarile din Europa Centrala si de Est se vor orienta in primul rand catre cresterea organica si pe deschiderea de noi sucursale, in timp ce numarul fuziunilor si achizitiilor va cunoaste o scadere, arata studiul.

"Lipsa lichiditatilor ar putea constitui o constrangere pentru planurile de extindere ale unor banci cu operatiuni la nivel regional, din cauza cresterii costurilor de finantare, generate de noul context international. Rationalizarea retelelor bancare sau fuziunile si achizitiile globale pot contribui la reconfigurarea pietei bancare din regiune", sustin economistii UniCredit.

Cresterea domeniului bancar incetineste, potrivit UniCredit, insa ritmul ramane intens, in ciuda majorarii pretului riscului la nivel international. Pentru perioada 2008-2010, cel mai pesimist scenariu indica o crestere de 4% la nivel regional, in mare parte din cauza intrarilor reduse de capital.

Gradul de intermediere financiara ar urma sa se mentina moderat, dar in crestere continua, cu circa 23% pe an, in aceeasi perioada, pe seama cresterii creditarii peste avansul de pe segmentul de depozite.
Capitalizarea din sectorul bancar al ECE se mentine la un nivel ridicat, oferind astfel o modalitate de amortizare pentru potentialele socuri, in timp ce profitabilitatea este estimata la aproximativ 17% in perioada mentionata, conform economistilor UniCredit.

Sectorul bancar din regiune este in continuare dominat de bancile internationale, care continua sa obtina profit.

"Conform studiului nostru, cota de piata a bancilor internationale in ECE este considerabila, reprezentand 75% din activele bancare in Europa Centrala, 83% in Europa de Sud-Est si in Tarile Baltice si 19% in Europa Extinsa", a afirmat Federico Ghizzoni, director in cadrul UniCredit Group.

"Prioritatea cheie pentru sectorul bancar si pentru economia din fiecare tara din regiune ramane obtinerea garantiei unor finantari solide", a declarat economistul sef pentru ECE al UniCredit Group, Debora Revoltella.

Şi in Romania, prezenta bancilor internationale isi face puternic simtita prezenta. Segmentul bancar este acoperit de 41 de banci. Cu toate acestea, 89% din piata este detinuta de bancile straine, primii cinci jucatori acoperind 58%.

Conform datelor UniCredit, activele bancare din Romania au ajuns la 72 de miliarde de euro, reprezentand 64% din produsul intern brut (PIB). Totodata, valoarea creditelor este de 44 miliarde euro, reprezentand 39% din PIB, iar cea a depozitelor 38 miliarde euro (34% din PIB).

UniCredit Ţiriac Bank face parte din reteaua UniCredit Group - cel mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est - si este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata bancara din Romania, detinand active totale de 3,7 miliarde de euro (la 31 martie 2008). UniCredit Tiriac Bank deserveste circa 600.000 clienti prin intermediul a 179 de sucursale in toata tara.

Banca furnizeaza in Romania o gama larga de produse si servicii specializate prin partenerii sai, UniCredit Leasing Corporation, CA-IB Securities, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Markets and Investment Banking, UniCredit Processes and Administration si HVB Banca Pentru Locuinte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri