Structura Bursei de Valori dupa fuziunea cu Rasdaq ar putea include 231 de companii pe piata reglementata, 703 pe sistemul alternativ de tranzactionare, la care se vor putea adauga 877, iar 1.999 de emitenti vor fi delistati.


Lista se regaseste intr-un proiect de instructiune emis de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind o serie de masuri aplicabile societatilor tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sau la Bursa Electronica Rasdaq (BER) in vederea reorganizarii pietei de valori mobiliare.


Noua arhitectura a Bursei prevede o piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), destinat societatilor care nu indeplinesc criteriile de listare pe piata principala. Ambele piete vor fi structurate pe doua segmente, respectiv spot (actiuni si obligatiuni) si derivative (futures si optiuni). Din totalul companiilor care urmeaza sa fie tranzactionate pe piata reglementata, 62 provin de la BVB si 169 de la Rasdaq.


Regulamentul CNVM 13/2004 prevede ca actiunile unei societati pot fi listate pe o piata reglementata daca emitentul are o capitalizare anticipata de cel putin echivalentul in lei a un milion de euro. In situatia in care capitalizarea nu se poate anticipa, valoarea capitalului si a rezervelor, incluzand profitul sau pierderea companiei din ultimul exercitiu financiar, trebuie sa fie de cel putin echivalentul in lei a un milion de euro.


Pe sistemul alternativ, unde nu opereaza conditia privind capitalizarea, vor fi listate valorile mobiliare apartinand societatilor care indeplinesc cumulativ mai multe cerinte, respectiv indeplinirea integrala a obligatiilor de raportare anuala aferente ultimelor trei exercitii financiare si semnarea unui contract de prestari servicii cu o societate de registru. O alta conditie pentru intrarea in sistemul alternativ se refera la inregistrarea unui volum de tranzactii ce reprezinta mai mult de 0,1% din numarul total de titluri emise de respectiva societate, de la data listarii initiale si pana la 31 august 2005 inclusiv. Potrivit anexelor la proiectul de instructiune, din cele 703 de companii care vor fi prezente pe sistemul alternativ, 19 sunt de la BVB si 684 de la Rasdaq.


Cele 1.999 de companii care nu indeplinesc cel putin una dintre aceste conditii vor fi retrase de la tranzactionare si radiate din evidentele CNVM.
Cei 887 de emitenti care nu se incadreaza in nici una dintre categorii vor putea fi transferati, la cerere, printr-un sistem alternativ administrat de BVB.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri