Cursul de schimb i-a luat prin surprindere pe romani, care se asteptau sa ajunga sa cumpere un euro cu 4 lei de Paste, insa sentimentul investitorilor, miscarile de pe pietele valutare si tensiunea provocata de situatia de criza din Grecia au condus la depreciera leului, rata de schimb urcand la 4,1425 lei/euro de la 4,065 lei/euro.
Moneda nationala se apreciase puternic in luna martie, cursul coborand pana la 4,065 lei/euro si chiar si mai jos pe piata interbancara, insa tot avansul obtinut in fata monedei europene a fost pierdut in 12 zile, timp in care cursul de schimb a urcat la 4,1425 lei/euro, nivel apropiat ca pe 21 ianuarie, potrivit referintelor publicate de banca centrala.

Economistii ING explica deprecierea leului de ieri ca fiind cauzata de scaderea burselor din Asia si Europa, dar nu exclud si o interventie valutara a bancii centrale. “Credem ca leul ar putea sa se deprecieze avand in vedere ca bursele din Asia au inregistrat scaderi, iar cele din Europa se asteapta sa deschida in scadere”, explica Vlad Muscalu, economist in cadrul ING, in cadrul unui raport.

“Rigiditatea la presiuni de apreciere poate fi o consecinta a probabilelor interventii valutare din ultima perioada. Moneda nationala a atins chiar 4,1440/EUR in prima parte a zilei de luni, pierzand mai mult de 100 de puncte, insa a avut loc o corectie, iar la finalul zilei leul era tranzactionat la 4,1315/EUR”, a detaliat Muscalu.

Prognoza de curs a ING sugereaza ca euro va ajunge sa fie tranzactionat cu 4,15 lei la finalul trimestrului al doilea din acest an.

Analistul Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, subliniaza, insa, ca asemenea fluctuatii pe cursul de schimb sunt normale, iar amplitudinea lor nu este mare. El a adaugat ca nu vede presiuni de depreciere pe leu in aceasta perioada.

Leul s-a depreciat in sedinta de ieri cu 0,29%, cursul urcand cu 1,2 bani, iar in ultimele aproape 2 saptamani moneda nationala a pierdut 1,86% fata de moneda europeana. In ansamblu, fata de inceputul anului cand cursul de schimb era de 4,2265 lei/euro, moneda nationala s-a apreciat cu 1,98%.

Deprecierea a venit ca urmare a incertitudinilor legate de Grecia. Pana acum 2 zile nu se stia ce se va intampla cu Grecia, investitorii au fost foarte sensibili la acest subiect, iar monedele emergente s-au depreciat”, a declarat Dragos Cabat, membru in conducerea CFA Romania.

Guvernele europene si Fondul Monetar International au decis sa ofere Greciei un pachet de salvare in valoare de 45 miliarde euro, la o dobanda sub media pietei, in incercarea de a combate criza fiscala cu care se confrunta guvernul elen si de a reda increderea in moneda europeana.

Dupa anuntul planului de salvare era asteptata o apreciere a monedelor emergente, insa datele privind situatia contului curent al balantei de plati a Romaniei nu au favorizat leul, explica Dragos Cabat. Deficitul balantei de plati a Romaniei a reinceput sa creasca in februarie, ajungand la 754 milioane euro dupa primele doua luni.

"Nu exista fundamente economice pentru care leul sa se deprecieze. Sper ca trendul sa se inverseze cat de curand", a concluzionat Dragos Cabat. La finalul sedintei de ieri, un euro era tranzactionat pe piata interbancara cu 4,1345 - 4,1435 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri