Ministerul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, a semnat contractele pentru un numar de 61 de proiecte IT&C finantate din fonduri europene, in valoare de 49,5 milioane de lei, pentru unele dintre ele fiind depuse cereri inca din 2010, scrie Mediafax.
"Cand am preluat guvernarea, in mai 2012, am gasit aproximativ 3.000 de proiecte IT&C, ale caror dosare erau stivuite peste tot in minister. Prin externalizare, procesul de evaluare a proiectelor a inceput in luna februarie. Imi cer scuze public, in numele fostei conduceri a ministerului, pentru intarzierile inregistrate la evaluarea proiectelor, care au ramas nedeschise inca din decembrie 2010 si pana in 2012. Daca era guvernul condus de Emil Boc, nici la Pastele Cailor nu se semna, ramaneau blocate si acum", a spus Nica intr-o conferinta.

Din totalul de aproximativ 2.500 de proiecte neevaluate, pentru 1.870 dintre acestea va fi finalizat procesul de evaluare pana pe 15 mai, cu ajutorul firmelor catre care au fost externalizate aceste servicii, coordonate de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI).

"Pana la sfarsitul lunii mai urmeaza sa fie finalizata evaluarea a inca 600 de proiecte, care vor fi pregatite pentru incheierea contractelor", a spus Nica.

Semnarea contractelor se va face saptamanal, in functie de ritmul in care beneficiarii vor aduce actele necesare, unele dintre acestea avand un timp mai indelungat de eliberare de catre autoritatile statului sau banci, cum ar fi scrisoarea de garantie bancara.
Nica a atras atentia asupra faptului ca 99% dintre cererile de rambursare sunt completate gresit si a invitat beneficiarii sa consulte pagina web a OIPSI, pentru a putea evita cele mai frecvente erori, care pot intarzia semnarea unui contract cu pana la cinci zile lucratoare.

Potrivit datelor ministerului, din 15 decembrie 2012 si pana in prezent, prin intermediul OIPSI au fost semnate 184 de contracte in valoare de 162,44 milioane de lei.

Printre beneficiarii care au semnat contracte cu OIPSI din decembrie 2012 se afla si 19 spitale din intreaga tara: Brasov, Mures, Galati, Iasi, Bacau, Dolj, Gorj si Valcea.

"In prezent, sunt externalizate pentru rambursare 300 de cereri in valoare totala de 173 milioane lei, proces care va fi finalizat pana la sfarsitul lunii iunie. Cea mai veche cerere de rambursare din acest lot de 300 este din aprilie 2011 si apartine UAT Targu-Mures. Si pentru restul cererilor de rambursare vor fi contractate servicii externe", a mai spus Nica.

Pentru nu risca pierderea fondurilor puse la dispozitie de Comisia Europeana, serviciile de evaluare au fost externalizate de catre OIPSI, folosindu-se finantarile aferente componentelor de asistenta tehnica.

Contractele de externalizare a serviciilor de evaluare au inceput la mijlocul lunii februarie a acestui an, dupa finalizarea licitatiilor deschise in acest sens in iulie 2012.

OIPSI este organizat la nivel de directie generala in cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala, avand ca scop gestionarea proiectelor finantate din fonduri structurale in domeniul TIC, prin implementarea operatiunilor Axei III din Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

OIPSI asigura suport companiilor sau autoritatilor publice romanesti interesate sa elaboreze proiecte in domeniul IT&C.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri