Evolutia tehnologiei si priceperea tot mai mare a raufacatorilor cibernetici vor face ca in viitor utilizatorii sa poata simti fizic durerea unui atac informatic, securitatea IT urmand sa fie poate una dintre cele mai importante componente ale viitorului, cel putin asta sustin expertii in securitate de la Kaspersky Lab, unul dintre cei mai mari producatori de solutii antivirus din intreaga lume.

“In 5-10 ani ne putem astepta la o explozie a atacurilor de tip Ramsomware, care vizeaza in prezent echipamentele mobile, si sa ajungem sa fim atacati inclusiv in centrele medicale in care suntem tratati. In acest fel, raufacatorii ar putea avea acces la orice date din spital sau din timpul unei interventii chirurgicale si crea panica in jurul nostru. Acest lucru incercam sa il identificam, sa il analizam, dar tendinta spre acest fenomen se indreapta”, a declarat Stefan Tanase, senior security specialist in cadrul Kaspersky Lab, intr-un interviu pentru wall-street.ro.

Potrivit acestuia, securitatea IT va fi una extrem de importanta in viitorul omenirii, mai ales ca deja se discuta tot mai mult despre interconectivitate, despre Internet of Things sau chiar si despre fenomenul Internet of Everything, care ar urma sa reuneasca, laolalta, un intreg univers tehnologic care ne inconjoara.

Stefan Tanase a subliniat faptul ca fara investitii in securitate IT se poate ajunge la situatii extrem de neplacute, care pot provoca pierderi uriase companiilor, dand exemplul unei brese de securitate care a provocat daune materiale ce au depasit jumatate de miliard de dolari intr-un singur atac.

“Tinte sunt toate organizatiile care au bani, care proceseaza date personale sau care au secrete comerciale, este un contractor pentru o companie mare sau este strategic importanta. O companie mare, corporatie, de exemplu, poate ajunge sa plateasca 551.000 de dolari pentru recuperarea datelor in urma unui atac informatic, in timp ce valoarea daunelor rezultate in cadrul unui SMB (Small and Medium Businesses) poarte ajunge la circa 40.000 de dolari. Costul recuperarii datelor este unul foarte mare si acest lucru poate conduce deopotriva la pierderi de ordin material foarte ridicate, dar si pierderea unui avantaj competitiv”, a declarat Stefan Tanase.

Reprezentantul Kaspersky Lab sustine ca cea mai mare problema in momentul de fata este cea a spam-ului, dar un pericol foarte mare bate la usa, fiind acela al securitatii pe dispozitivele mobile, mai ales pe echipamentele dotate cu sistemul de operare Android.

Conform datelor Kaspersky Lab, distributia vulnerabilitatilor tip exploit este dominata in acest moment de browserele web (58%), Android (19%), JAVA (11%), Adobe Flash Player (5%), Office (5%) sau Adobe Reader (2%), in timp ce distributia de malware pe mobil in T3 2015 a crescut foarte mult – AdWare (52,2%), RiskTool (28%) si Trojan SMS fiind cele mai frecvente vulnerabilitati pe echipamentele mobile.

“Sa iti pierzi dispozitivul mobil este cel mai mare risc si tocmai de aceea cel mai potrivit este sa iti criptezi echipamentul mobil. Daca smartphone-urile Apple si intregul ecosistem al companiei beneficiaza de aceasta protectie, pe Android, un sistem deschis, acest lucru lipseste. Prin criptarea echipamentului personal reduci la maximum riscul pierderii datelor de pe smartphone/tableta/portabil. (…) Vedem grupuri tot mai specializate in atacuri si tot mai bune in atacarea companiilor. Vedem un progres si din partea companiilor, insa o companie trebuie intai sa fie atacata ca apoi sa isi dea seama ca este o nevoie stringenta pentru securitatea sistemelor informatice”, a declarat Stefan Tanase, ‎senior security researcher in cadrul Kaspersky Lab

Hacking-ul in Romania, folosit cu o conotatie negativa: cat de bine sta Romania in cazul unui atac informatic

In cadrul unui interviu pentru wall-street.ro, Stefan Tanase a precizat ca Romania este pregatita pentru a face fata unui atac informatic.

“Stam la fel de bine si la fel de prost pregatiti cat am putea face fata oricarui atac informatic. In Romania, cea mai mare problema este aceea ca nivelul de piraterie software este ridicat, la fel si in cazul tarilor din Europa de Est. Avem specialisti, dar strict pe banking stam mai bine decat multe alte tari din alte tari din Vest, asta deoarece sistemul bancar este unul modern. (…) Pana anul acesta, Romania nu prea era atacata de troieni bancari. Utilizatorii nu erau vizati de grupurile de infractori bancari, dar acest lucru s-a schimbat in ultimul an. Ma astept sa vedem tot mai multe atacuri asupra utilizatorilor de online banking”, a aratat Stefan Tanase, care a mai punctat faptul ca numarul de specialisti in securitate a explodat in ultimii 10 ani. “Este o nisa cu cea mai mare crestere din ultimii ani. Din pacate nu exista scoli care sa formeze astfel de specialisti. Exista scoli care formeaza programatori, dar profesorii nu ii invata sa scrie algoritm sigur. Dezvoltatorii care stiu sa scrie cod automat trebuie sa faca fata unor atacuri. Daca nu invatam din scoala cum sa se abordeze programarea intrun mod sigur, atunci cu siguranta va fi dificil sa facem fata valului de riscuri la care Internetul ne expune”.

Specialistul roman in securitate a mai punctat faptul ca termenul de hacker in Romania este folosit cu o conotatie negativa.

“Fenomenul acesta se va linisti – se va aseza. Am senzatia ca zona de criminalitate informatica s-a dezvoltat mult la finalul anilor ‘ 90. Aveam multi tineri foarte capabili, iesiti de pe bancile scolii, dar care nu aveau unde sa isi arate cunostintele dobandite. De cand am intrat in UE sunt foarte multi politisti capabili – sunt multe servicii de informatii de care se ocupa de aceasta problematica, iar numarul raufacatorilor online va mai scadea. Cei care sunt prinsi sunt cei care fac aceste lucruri de fiecare data, iar cei care au facut o data si bine se retrag din activitate”, spune Tanase, referindu-se la infractorii cibernetici.

Kaspersky Lab identifica circa 325.000 de atacuri in fiecare zi, 80% dintre acestea putand supravietui in cadrul unui sistem virtualizat.

Kaspersky protejeaza peste 400 de milioane de utilizatori la nivel global dintre care 270.000 de clienti fiind din mediul de business pe o piata pe care concureaza cu Symantec (SUA), McAfee (SUA, priprietar Intel), Trend Micro (SUA), ESET (Slovacia) sau Bitdefender (Romania).

Afla si cine este Stefan Tanase, unul dintre cei mai buni specialisti romani in securitate din toata lumea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri