Liderii statelor membre ale NATO, reuniţi la summitul de la Vilnius, au convenit să adreseze Ucrainei invitaţia de adera la Alianţă atunci "când condiţiile vor fi întrunite", a anunţat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

"Am indicat în mod clar că vom invita Ucraina să se alăture Alianţei când aliaţii vor fi de acord şi când condiţiile vor fi întrunite", a precizat Stoltenberg la o conferinţă de presă.

Întrebat despre o declaraţie de mai devreme a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a considerat "absurd" ca ţara sa să nu primească la acest summit o dată precisă pentru invitaţia de a adera la NATO, Stoltenberg a răspuns că aliaţii "au decis astăzi un mesaj puternic, unit şi pozitiv faţă de Ucraina pentru un sprijin durabil, dar şi un mesaj pozitiv asupra parcursului către aderare".

Referitor la acest parcurs, el a confirmat simplificarea procesului de aderare a Ucrainei prin renunţarea la Planul de Acţiune pentru aderarea la NATO (Membership Action Plan - MAP). Aceasta înseamnă că guvernul ucrainean nu va mai fi obligat să participe la un program întins pe mai mulţi ani şi la finalul căruia ar fi trebuit să demonstreze că a efectuat reforme politice, economice şi militare necesare aderării la NATO. Astfel, procesul alcătuit "din doi paşi" va avea un singur pas, a rezumat Stoltenberg.

Totuşi, declaraţia emisă la summit menţionează că Ucraina va trebui să desfăşoare "reforme democratice suplimentare şi în sectorul securităţii"; de asemenea, reafirmă că "viitorul Ucrainei este în NATO".

Statele membre au aprobat şi un nou program multianual de asigurare a deplinei inter-operabilităţi a armatei ucrainene cu NATO. Au fost de asemenea anunţate la summitul de la Vilnius noi ajutoare militare occidentale destinate Ucrainei pentru a o sprijini în continuare în războiul cu Rusia. Urmează să fie creat şi un Consiliu NATO-Ucraina, un cadru de consultări între Kiev şi Alianţă.

La summitul de la Bucureşti din 2008, NATO a convenit că Ucraina - care, ca şi Rusia, făcuse parte din Uniunea Sovietică până în 1991 - ar putea adera cândva la alianţă, fără să ofere însă un termen clar în acest sens.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri