Confederatia Sindicatelor Europene solicita ministrilor de Finante din zona euro sa puna capat majorarii taxelor indirecte si a preturilor administrate, pentru a contribui la controlarea inflatiei si a evita astfel noi majorari ale dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana (BCE), transmite Reuters.

"Prin majorarea sistematica a taxelor indirecte si a preturilor administrate, ministrii de Finante mentin artificial inflatia peste pragul de 2%", sustine Confederatia, care reuneste 60 de milioane de muncitori. Potrivit unui comunicat al sindicatelor, BCE se angajeaza in consecinta intr-o serie de majorari ale dobanzii de referinta, care pune in pericol redresarea economica.

"Confederatia solicita ministrilor de Finante sa ia in considerare un moratoriu privind taxele indirecte si preturile administrate, care ar dovedi ca inflatia este de numai 1,2% si se afla in scadere", se arata in comunicat. BCE a majorat dobanda de referinta cu 0,25%, la 1 decembrie si la 1 martie, pentru a controla presiunile inflationiste. Printre factorii care alimenteaza inflatia, BCE a mentionat, pe langa preturile ridicate ale energiei, majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata prevazuta in Germania, de la 16% la 19%, precum si cresterea preturilor administrate.

BCE a avertizat ca este pregatita sa continue cresterea dobanzilor, iar pietele anticipeaza ca ratele vor ajunge, la sfarsitul anului, la nivelul de 3%, fata de 2,5% in prezent.

O strategie controversata

Ministrii de Finante din zona euro si presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, urmau sa se intalneasca ieri seara pentru a discuta situatia economica a celor 12 state care au adoptat moneda unica in urma cu sapte ani de zile. Intalnirea oficialilor survine pe fondul unor discutii tot mai aprinse in mediul economic european asupra eficientei Pactului de Crestere si Stabilitate si a Tratatului de la Maastricht. Un studiu recent, realizat de catre laboratorul Bruegel, arata ca politicile economice impuse de Comisia Europeana s-au relevat ca ineficiente pana acum in realizarea unor tinte precum reducerea inflatiei, a somajului, cresterea exporturilor sau a Produsului Intern Brut. In aceste conditii, observa laboratorul Bruegel, Comisia Europeana ar trebui sa ia in calcul o posibila schimbare a politicii economice prin impunerea unor criterii capabile sa determine o convergenta reala a economiilor din zona euro. Criteriile avansate de institutul Bruegel ar fi in primul rand rata de schimb reala si evolutia exporturilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri