Administratia Barack Obama a recunoscut, la doua luni dupa primele dezvaluiri ale lui Edward Snowden, ca Agentia Nationala de Securitate (NSA) a incalcat legea intre 2008 si 2011, interceptand ilegal mesaje electronice ale americanilor fara legatura cu terorismul, relateaza AFP, conform Mediafax.
Conform angajamentului luat de Barack Obama in cadrul unei conferinte de presa la 9 august, administratia a declasificat si a publicat miercuri mai multe documente administrative si judiciare legate de programul de supraveghere pe Interet PRISM.

Printre documente figureaza o decizie a justitiei pana in prezent secreta, lunga de 85 de pagini si emisa in octombrie 2011, care ordona NSA sa puna capat unui program de interceptare a comunicatiilor pe Internet pe retelele din fibra optica americane.

Metodele NSA "rezulta din achizitionarea unui numar foarte mare de comunicatii protejate de al patrulea amendament" al Constitutiei, a scris in aceasta decizie John Bates, judecator al Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), referindu-se la amendamentul care protejeaza americanii fata de orice forma de perchezitie sau supraveghere excesiva.

De la reformele care dateaza din epoca Bush, FISC are ca misiune sa asculte inregistrarile si sa valideze sau sa respinga programele de supraveghere ale NSA.

Programul ar fi strans nu mai putin de 56.000 de mesaje electronice intre americani in perioada 2008-2011, potrivit unei estimari a NSA furnizata atunci de un judecator, in timp ce legea americana cere un mandat individual atunci cand supravegherea vizeaza cetateni americani sau straini care se afla pe teritoriu.

Strangerea acestor comunicatii era "consecinta unei probleme tehnice (...) si nu a unui exces al NSA", a justificat miercuri un oficial din cadrul serviciilor de informatii, sub acoperirea anonimatului, in timpul unei conferinte telefonice cu jurnalistii.

"Nu este vorba despre abuzuri flagrante", a adaugat el, ci "de o problema survenita din inadvertenta si care afecteaza un numar relativ scazut de americani". Documentele arata "forta supravegherii acestui program", a insistat el, amintind ca NSA are 300 de angajati pentru auditul intern.

Aceasta publicare si recunoasterea de catre administratie a acuzatiilor lui Edward Snowden, fost administrator de retea al NSA, refugiat in prezent in Rusia, au fost celebrate ca o victorie de Electronic Frontier Foundation (EFF), care a actionat administratia in justitie pentru a obtine aceasta declasificare.

Dar pentru Mark Rumold, avocat al EFF, documentul arata ca "tribunalul nu este echipat in mod adecvat pentru rolul sau de supervizare", a declarat el pentru AFP, intrucat judecatorul formuleaza el insusi reprosuri administratiei in privinta transparentei NSA. Rumold a facut apel la crearea unei comisii de ancheta parlamentara.

Declasificarile intervin, de asemnea, dupa dezvaluirile Wall Street Journal, care in editia sa de miercuri a detaliat amploarea plasei electronice lansate de NSA asupra Internetului. Potrivit cotidianului, agentia este tehnic capabila sa intercepteze 75 la suta din traficul pe Interent american, in scopul de a identifica amenintari straine.

"Sunt bucuros ca NSA ia masuri pentru a-si repara erorile. Dar acesta este si semnul pe care putem si trebuie sa il facem pentru a proteja americanii care sunt nevinovati si care nu au legatura cu terorismul de supravegherea statului, intentionata sau nu", a declarat miercuri Mark Udall, membru al Comisiei de Informatii, care lanseaza avertismente cu privire la NSA de mai multi ani.

Senatorul republican Bob Corker i-a scris presedintelui Obama pentru ca directorul NSA, generalul Keith Alexander, sa se explice in fata senatorilor la reluarea sesiunii Congresului, in septembrie.

Din iunie, 19 propuneri de lege au fost depuse in Congres de alesii frustrati de lipsa de transparenta ce inconjoara numeroasele programe de supraveghere a NSA, potrivit unei numaratori a asociatiei pentru apararea libertatilor civile ACLU.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri