Germania este pregatita sa il audieze pe Edward Snowden, un fost consultant al serviciilor americane de informati refugiat in Rusia, a declarat vineri ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich, relateaza AFP.

"Daca mesajul este ca domnul Snowden are sa ne spuna lucruri, atunci suntem intru totul pregatiti sa il ascultam", a declarat ministrul, dupa o zi de la o intalnire intre un deputat ecologist german, Hans-Christian Ströbele, si Edward Snowden in Rusia, relateaza Mediafax.

Intrebat intr-o conferinta de presa obisnuita, vineri, despre informatiile pe care le-ar putea oferi Snowden, Steffen Seibert, un purtator de cuvant al Guvernului german, a declarat ca Germania vrea sa avanseze in elucidarea suspiciunilor de spionare din partea Statelor Unite.

El a precizat ca audierea unor martori in acest caz este de resortul justitiei sau unor comisii parlamentare "independente ale Guvernului german".

Intrebat despre posibilitatea acordarii unui eventual azil lui Snowden in Germania, Seibert a declarat ca Berlinul a respins deja aceasta cerere in vara.

Avocatul lui Snowden, Anatoli Kucerenka, a declarat vineri ca acesta poate depune marturie in fata unor procurori germani, in cazul spionarii cancelarului german Angela Merkel, fara sa paraseasca Rusia, unde are statutul de refugiat.

Fostul consultant al serviciilor americane de informatii Edward Snowden, refugiat in Rusia, poate fi audiat de procurori germani, dupa ce s-a intalnit cu un deputat din Bundestag care i-a cerut sa fie "martor" in cazul interceptarilor cancelarului Angela Merkel, relateaza AFP.

Americanul nu va putea merge in Germania, unde isi poate pierde statutul de refugiat, dar poate depune marturie fara sa paraseasca Rusia, a declarat vineri avocatul sau rus Anatoli Kucerena.

"In cadrul acordurilor internationale, Snowden poate depune marturie in Rusia, dar autoritatile germane sunt cele care vor decide", a declarat Kucerena pentru postul Ecoul Moscovei.

O sursa apropiata dosarului, citata de agentia Interfax, a anuntat vineri ca parchetul german "ar putea sa trimita reprezentanti in Rusia sau sa ii trimita lui Snowden intrebari in scris".

"Aceasta problema este necesar sa fie clarificata la nivel interguvernamental", este de parere aceasta sursa.

"Snowden nu va merge in Germania. Este imposibil, deoarece nu are dreptul sa iasa in afara frontierei ruse. Daca o face, isi poate pierde statutul de refugiat", a subliniat avocatul.

Snowden s-a intalnit joi, intr-un loc secret, cu deputatul ecologist Hans-Christian Ströbele, insotit de doi jurnalisti.

Potrivit biroului deputatului, Snowden i-a trimis la Bundestag (Camera inferioara a Parlamentului german) o scrisoare adresata atat Guvernului german, cat si parchetului.

"A aratat ca stie multe lucruri (...). Este pregatit, in principiu, sa ajute la clarificarea" cazurilor de spionaj, a declarat Ströbele pentru postul german ARD.

Deputatul a adaugat ca Snowden va fi "pregatit inclusiv sa vina in Germania pentru a depune marturie", precizand ca este necesar ca anumite conditii sa permita acest lucru. Ströbele i-a propus, de asemenea, sa fie audiat in Rusia.

"Intalnirea s-a desfasurat cu bine", a subliniat Kucerena, precizand ca deputatul l-a intrebat faca poate "sa fie martor" in presupusul caz de spionare a cancelarului Angela Merkel pe telefonul mobil.

Snowden "este pregatit sa coopereze cu toata lumea, vedeti, nu are interdictii. El este ce care decide cu cine comunica si cand", a adaugat avocatul, citat de agentia Interfax.

Kremlinul a refuzat vineri sa comenteze, desi presedintele Putin i-a impus lui Snowden, anterior, ca o conditie in cazul in care vrea sa stea in Rusia, sa inceteze sa faca dezvaluiri susceptibile sa "dauneze Statelor Unite".

"Nu este o problema care sa tina de Kremlin", a declarat Dmitri Peskov, un purtator de cuvant al presedintelui.

Contactat de AFP, analistul independent Pavel Felgenhauer a apreciat ca fugarul american este controlat de catre serviciile speciale ruse si ca marja sa de manevra este limitata de catre Kremlin.

"Putin este cel care decide ceea ce are dreptul sa spuna Snowden. El i-a impus lui Snowden ca o conditie sa nu dauneze Americii, insa doar Putin stie care sunt parametri", a subliniat el.

"Aceasta conditie nu este constrangatoare din punct de vedere juridic si poate sa fie revazuta in functie de situatia politica", a adaugat analistul.

Snowden se afla la originea unor multiple dezvaluiri publicate in ultimele luni despre Agentia americana de Securitate Nationala (NSA), pentru care a muncit. El a fost inculpat pentru spionaj de catre Washington, care a solicitat in mai multe randuri sa fie extradat, dar fara rezultat.

Aceste dezvaluiri au provocat reactii puternice in Europa, in special in Germania, unde informatii despre presupusa interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel au produs un adevarat soc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri