Piața mașinilor electrice din Germania este în cădere liberă ca urmare a deciziei guvernului federal de a suspenda, la finele anului trecut, toate ajutoarele financiare pentru cumpărarea de EV-uri. Primele semne ale răcirii interesului pentru acest tip de automobile se văd pe cifrele lunii ianuarie, vânzările scăzând cu 55% față de decembrie, față de CarScoops.

În prima lună în care clienții nemți n-au mai putut accesa subvenții la achiziția unui EV nou, vânzările au scăzut accelerat. Mai precis, față de decembrie 2023, s-au vândut cu 54,9% mai puține mașini electrice în luna ianuarie. De asemenea, vânzările de hibride cu tehnologie plug-in au scăzut cu 19,6% în prima lună a anului pe aceeași piață. De asemenea, reacția inversă a fost evidentă: numărul de mașini noi cu motoare termice care și-au găsit cumpărători a crescut: +9,1% pentru mașini pe benzină, respectiv +9,5% pentru diesel.

Per total, însă, revenirea timidă a ICE nu a putut susține piața germană care a scăzut cu 11,7% month-over-month. Datele culese de Auto Business Insight arată că vânzările pentru EV-uri au scăzut încă din a doua jumătate a lui decembrie, ceea ce-i face pe analiști să creadă că sunt și alte probleme la mijloc. „Economia slăbită, costurile mari ale finanțării, dar și presiunile geopolitice duc la o teamă a oamenilor să cumpere mașini, reticența fiind împărtășită și de companii”, a spus Constantin Gall, Managing Partner la EY pentru piețele vest-europene, citat de WSJ.

Temerile cu privire la piața auto germană au apărut încă de la începutul anului, iar Asociația Germană a Producătorilor de Automobile (VDA) previzionează că piața germană va avea o scădere de un procent în acest an. În schimb, la nivel mondial, piața auto va crește cu două procente pentru a totaliza 77,4 milioane de mașini, aproape de numerele atinse înainte de pandemie. În 2019, s-au vândut 78,8 milioane de mașini noi în toată lumea. În Germania, însă, nivelele actuale sunt cam cu 25% mai mici decât înainte de pandemie (un total de 2,82 milioane de mașini este prognozat pentru acest an).

Sursa foto: Volkswagen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri